Budúci víťazi

Fotografia Donalda Trumpa a Nigela Faragea v pozlátenom výťahu v newyorskom mrakodrape Trump Tower má výpovednú hodnotu stovky komentárov. Zazobanci bez morálnych zábran, ktoré by im nedovolili v mene moci prekračovať hranice vkusu a slušnosti, sa s gustom doslova rehocú... na čom vlastne?

15.11.2016 10:00
debata (34)

Na nás, pravdaže na nás. Zábrany sú pre útlocitných a pravidlá sú pre slabochov, hovoria tie rozďavené chrupy. Dnes je na víťaznom postupe drzá lož tých, čo vedia, ako sa veci majú, ale nehodí sa im to do krámu, spolu s nevedomou lžou tých, čo sú takí hrdí na svoje antiintelektu­álstvo, že často sami naskočia na hlúpy výmysel. Budúcim víťazom je každý, kto sa nehanbí šíriť oba tieto druhy lží. A budúci víťazi už sa hlásia po celej Európe. Po brexite dostali konskú dávku politických steroidov v podobe amerických volieb.

Prezident Trump si za svojho strategického poradcu do Bieleho domu vybral Stephena Bannona, šéfa internetového média Breitbart News, ktorý v lete vystriedal na čele Trumpovej volebnej kampane lobistu Paula Manaforta, známeho svojimi väzbami na ukrajinské oligarchické elity z čias prezidenta Janukovyča. Bannon istý čas pracoval i pre Goldman Sachs, to však nie je to hlavné. Napokon spoluprácu s establišmentom Trumpovi zaručí stranícky šéf republikánov Reince Priebus, ktorý bude šéfom jeho štábu.

„Hodnota“ Stephena Bannona je v inom. Ako šéf Breitbart News bol hlavným legitimizátorom voľného združenia alt-right, ktoré provokatívne zaplavuje internet konšpiratívnymi, extrémistickými až nacistickými výplodmi. Niežeby sa pri propagácii alt-right musel Bannon ktovieako premáhať, keďže on sám má bohatú osobnú históriu prejavov rasizmu a antisemitizmu. A pre jeho Breitbart News bol beztak ešte i konzervativizmus republikánov málo konzervatívny a ich pravicovosť málo pravicová.

Každý, kto si týždeň po amerických voľbách povie: čo nás po Amerike, sa bude mýliť. Marine Le Penová možno v prezidentských voľbách neuspeje ani na budúci rok, keď jej Francúzi v druhom kole, tak ako predtým jej otcovi, ukážu dlhý nos. Duch čias sa však mení s každým ďalším protofašistom, ktorý sa vďaka verejnej funkcii stane novým mainstreamom. Napokon ani ten Farage nemusí v Británii osobne dosiahnuť na vysoký štátny úrad. Postačí, keď sa nejaký ten čas z „normálneho“ kabinetu Theresy Mayovej budú častejšie ozývať farageistické myšlienky proti cudzincom a podobne, ako sme to už videli na konferencii britských konzervatívcov v septembri.

Za budúcich víťazov sa hlásia hlupáci, ktorí do 8. novembra šírili konšpiračné bludy o tom, že „Wall Street nikdy nedovolí“, aby Trump zvíťazil vo voľbách a 9. novembrom počnúc víťazoslávne dujú, akú že to demokratickú ranu ten Wall Street vraj dostal, rovnako ako fašisti, čo sa už nevedia dočkať, až dostane podobnú ranu „politická korektnosť“ aj v Európe. A potom bude opäť raz dovolené robiť poľovačky na ľudí verejne a bez zábran. Najprv slovné poľovačky, isteže. Tie sú vždy prvé.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Nigel Farage #Donald Trump