Kto sa zas nabalí?

Na ministerstve zdravotníctva zrejme upratovali. Akoby v ktorejsi zásuvke objavili zaprášenú obálku spred dvanástich rokov s nápisom Ako čo najvhodnejšie speňažiť bratislavské nemocnice.

14.11.2016 22:00
debata (4)

Plánujú čo najskôr zrušiť špecializovanú geriatrickú nemocnicu a kliniku detskej pneumológie v Podunajských Biskupiciach. Keby išlo o sťahovanie z jednej betónovej džungle do druhej, človek iba mávne rukou. Tu sa však ministerstvo chce zbaviť dobrej nemocnice s krásnym parkom, z ktorého len tretina patrí cirkvi. Pritom všetky pavilóny stoja na štátnom pozemku a vlastní ich štát.

Nejde síce o supermoderné budovy, ale interiér vyzerá oveľa lepšie ako v staručkej nemocnici na Mickiewiczovej ulici, z troch strán lemovanej električkovými traťami. Tam by mali do marca budúceho roka premiestniť pacientov z kliniky geriatrie a dlhodobo chorých. Deti s pľúcnymi ochoreniami by mali zase presťahovať na zvetrané Kramáre. Podľa ministerstva sa tým budú „spĺňať lepšie priestorové podmienky, čo zároveň prispeje k zvýšeniu komfortu pacientov“.

Podľa odhadov by na komfortnú rekonštrukciu biskupickej nemocnice malo stačiť 1,2 milióna eur, čo by vážne nezaťažilo štátny rozpočet. Malí aj starší pacienti by ostali v peknom, zelenom prostredí s čistým ovzduším, aké zdravotníctvo už inde v Bratislave nepozná. Bolo by na škodu veci aj to, keby sa rozohnali dobre zladené pracovné kolektívy so špičkovými odborníkmi.

Za Rudolfa Zajaca mali prebiehať rokovania o predaji tejto nemocnice istej veľkej firme. Tie sa síce nestihli dotiahnuť, no časť oddelení v rámci „výhodnej“ koncentrácie zdravotných služieb zlikvidovali. Kto má dnes zálusk na lukratívny areál?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nemocnica #Podunajské Biskupice