Život na dlh

Ekonomika rastie, nezamestnanosť klesá a inflácia je takmer nulová. A keďže úrokové sadzby hypoték a spotrebných úverov sú na historických minimách, Slovákom zachutil život na dlh.

15.11.2016 22:00
debata (11)

Heslo: užívaj si už dnes, plať až zajtra, platí obzvlášť v predvianočnom čase, keď mnohí neváhajú siahnuť ani po pôžičkách od nebankoviek, ktoré, napriek sprísnenej regulácii, prinášajú klientom rôzne, zväčša nemilé „prekvapenia“.

Hoci zadlženosť domácností na Slovensku je v porovnaní s EÚ oveľa nižšia – dosahuje „iba“ 36 % HDP oproti 58 % priemeru únie, slovenské domácnosti sa v pomere k HDP rekordne zadlžujú. Dokonca najrýchlejšie v celej EÚ!

Ministerstvo financií má dôvod na radosť, lebo domáca spotreba prispieva k rastu ekonomiky, na druhej strane však raketový rast dlhov predstavuje riziko pre bankový sektor i pre samotných dlžníkov.

Nič totiž netrvá večne, ani nízke úroky. Vzhľadom na to, že Slováci sú držiteľmi aj jedného nelichotivého rekordu – majú najnižšie úspory na hlavu v rámci V4 – v prípade, že by úrokové sadzby stúpli, tí, čo nemajú dostatočný finančný vankúš, mali by problém so splácaním úverov.

Problém môže nastať aj v prípade, že by sa vrátila recesia a stúpla nezamestnanosť. Preto by si mal každý zvážiť, aké sú jeho reálne finančné možnosti a tomu prispôsobiť svoje pôžičky.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zadĺženosť #nebankovky