Prevziať zodpovednosť

Byť najsilnejším je nevďačná úloha. Svoje o tom vedia Spojené štáty. V prípade, že niekde zasiahnu, tak sú označované za svetového policajta.

18.11.2016 15:00
debata (13)

No len čo sa po víťazstve Trumpa objavili úvahy, že USA sa pravdepodobne stiahnu „do vlastnej ulity“ a nebudú sa angažovať tak ako predtým, v Európe prepukli obavy o jej vlastnú bezpečnosť.

Čo teda vlastne chceme? Zdá sa, že to celkom nevieme. Našťastie v tom má jasno aspoň generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý na jednej strane apeloval na Trumpa, aby zachoval americké líderstvo, a na druhej strane európskym krajinám odkázal, že musia prevziať svoj podiel zodpovednosti.

Fakt je, že Európa pôvodne platila polovicu rozpočtu a Spojené štáty druhú. Teraz však Európa prispieva na svoju obranu iba 27 % a zvyšok pokrývajú USA. Ak chceme byť partneri, mali by sme ísť fifty-fifty.

Zdá sa (aspoň podľa doterajších vyjadrení Rudyho Giulianiho, ktorý by mal byť v novom Trumpovom kabinete ministrom spravodlivosti), že Amerika svoj angažmán v NATO nehodlá meniť, ba, naopak, svoju vojenskú prítomnosť na starom kontinente chce ešte viac posilniť.

Loptička je teraz na strane Európy. V skutočnosti iba päť krajín prispieva na obranu viac ako 2 % HDP: okrem USA sú to Veľká Británia, Grécko, Estónsko a Poľsko. Ak teda máme zostať spojencami (čo je predovšetkým v našom záujme), tak by sme sa mali prestať spoliehať na toho druhého a mali by sme prevziať viac zodpovednosti.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Donald Trump