Šlendrián

V kreslenom seriáli Simpsonovci sa o. i. vyskytuje postavička Dr. Nicka Rivieru. Nedoštudovaný medik, ktorý poskytoval svoje služby prostredníctvom teleshopingu, lákal pacientov najmä na nízke ceny (a tomu zodpovedala aj ich kvalita).

21.11.2016 22:00
debata

Kým na šlendriánovi, ktorý sa počas operácie snaží spomenúť, ako sa robí bypass, no v pamäti sa mu vybaví iba bujarý študentský večierok, sa divák pobaví, pri predstave, že by mohlo ísť o realitu, ho iste zamrazí.

Príbeh plastickej kliniky, ktorá v Bratislave fungovala nelegálne niekoľko rokov, sa až neuveriteľne podobá na „simpsonovskú“ kliniku Dr. Nicka. Zariadenie nielenže nemalo povolenie na činnosť, no lekár v ňom operoval bez atestácie z plastickej chirurgie! Priam desivé je však to, že aj taký bežný zákrok, ako je operácia kŕčových žíl, mal tragické následky. Jednému pacientovi po nej museli neskôr amputovať nohu.

Ako je možné, že mu to toľké roky prechádzalo? Recept je jednoduchý: odfotiť sa s pár celebritkami, dať nižšie ceny a potom už len čakať, kto takému šlendriánovi naletí. Keďže nešlo o poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, v hľadáčiku ho nemal ani Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Mal by tak však čo najskôr urobiť a do budúcnosti sa zamerať aj na takéto zariadenia. Aby sa viac nestalo, že takýto človek bude vykonávať lekársku činnosť a ohrozovať životy ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #plastická chirurgia