Dôvera, chyby, výkriky

Košický sudca hanebne oslobodil násilníckych bratov Paškovcov a Štefan Harabin hanebne oslobodil korupčných podnikateľov Salmanovcov.

30.11.2016 22:00
debata (11)

Ako môžu mať občania Slovenska dôveru v štát a jeho inštitúcie? Áno, inštitúcie nášho štátu niekedy konajú viditeľne nespravodlivo a dôvera k ich fungovaniu stojí za príslovečnú fajku dymu.

Dôvera k inštitúciám, rovnako ako nedôvera k nim, by sa však mala zakladať aj na presnom informovaní o tom, čo tie inštitúcie robia. Sudca košického súdu bratov Paškovcov neoslobodil, a už vôbec nerozhodol, že „skutok sa nestal“. Médiá, ktoré promptne nasadili pri informovaní o prípade takýto tón, jednoducho zavádzajú.

Sudca vrátil obžalobu prokurátorovi na prepracovanie. V stave, v akom ju dostal, by možno dovolila násilníkom, ktorých vyčíňanie zachytilo aj video bezpečnostnej kamery, odísť od súdu bez trestu. V rozhodnutí sa nehovorí, že obžaloba bola zlá, pretože nebola v prospech obvinených. Naopak: ak bolo podľa sudcu porušené ich právo na obhajobu, vlastne tým hovorí, že by vďaka tomu mohli ten súd vyhrať. Čo ak ten sudca tým, že obžalobu vrátil prokurátorovi, zabránil práve takémuto škandálnemu scenáru?

Rozsudky senátu Najvyššieho súdu Štefana Harabina chronicky patria k tým, ktoré podkopávajú dôveru ľudí v spravodlivosť, často i obyčajný zdravý rozum. K pocitu absurdity rozhodne prispieva aj predstava, že by niekto, kto mal prijať úplatok, bol potrestaný, zatiaľ čo tí, čo úplatok dali, by nemali byť potrestaní, pretože sa im to nedokázalo. Lenže Harabinov senát bol odvolacím senátom a iba potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý Salmanovcov už raz spod tejto obžaloby oslobodil. Okrem toho Harabin nikoho na slobodu neprepustil. Už len preto nie, lebo dotyční si odpykávajú tresty za iné veci.

Nič z uvedeného nemá ambíciu tvrdiť, že všetko je inak a že uvedené prípady sú nebodaj dôkazom dobrej práce našej justície. Ani náhodou. Niekto niečo zbabral, to je isté. Minimálne v prípade bratov Paškovcov sa z útrob našej justície podľa všetkého opäť vynorilo jedno smutne známe „procesné pochybenie“. A súdy, ako vieme, sa u nás vyhrávajú práve na takých procesných pochybeniach. V prípade Salmanovcov zasa treba obrátiť pozornosť aj na Špecializovaný súd v Pezinku, pretože ten bol prvý, ktorý ich spod tejto konkrétnej obžaloby oslobodil.

O justícii v našom štáte si prehnané ilúzie nikto nepestuje, i keď pomaly (možno až príliš pomaly) k zmenám dochádza aj tu. Nikto si nerobí ilúzie o Harabinovom poňatí spravodlivosti, práve tak ako o tom, že vydarení synovci jedného z košických potentátov majú k dispozícii rôzne páky na to, aby zvrátili spravodlivosť vo svoj prospech. Nikto nevylučuje možnosť korupcie, klientelizmu či zlej vôle.

Prvoplánové výkriky, ktorými niektoré redakcie menia svoje médiá na papierovú verziu facebooku, však neprispievajú k ničomu. Ani k väčšej spravodlivosti, ani k väčšej dôveryhodnosti. Justície, inštitúcií štátu či médií samotných.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Salmanovovci #Štefan Harabin