Jubilejná smršť

Na záver jubilejného roka utŕžil večne nepokojný a nespokojný spisovateľ Svetozár Hurban Vajanský k stému výročiu svojej smrti ďalší úder. Tentoraz vo forme veternej smršte, ktorá v noci z 1. na 2. decembra vyčíňala nad Martinom. Podľa uverejnených fotografií vyvrátené smreky poškodili náhrobnú tumbu s krížom, ktorú pre baťka vytesal zo spišského travertínu Dušan Jurkovič.

04.12.2016 22:00
debata

Zradný prírodný živel zanechal svoje stopy až na 60 hroboch Národného cintorína. Našťastie obišiel rady s najstaršími pomníkmi, kde svoj posledný sen sníva mnoho predstaviteľov národného hnutia, ale aj podnikatelia a advokáti, ktorí ich aktívne podporovali najmä v matičnom období.

Sú tam však pochovaní aj z neskorších etáp spisovatelia, básnici, výtvarníci, novinári, prví profesionálni politici. Celkovo štyri stovky historických osobností.

Odborníci varujú, že oprava celého areálu nebude ľahká. Martinčanov však najviac bolí fakt, že v poslednom čase cieľavedome upravovali chodníky a plot na cintoríne. A hoci sa na vybudovanie reprezentatív­nejšieho vchodu do tejto národnej kultúrnej pamiatky zatiaľ nenašli peniaze, vyzeralo to tam lepšie ako pred dvadsiatimi rokmi. No teraz tá hrozná smršť…

Iste nie je rozumné nechávať rásť na cintoríne s množstvom sôch vysoké stromy. Rekonštrukcia si bude vyžadovať každú ruku, ale aj financie, s ktorými má mesto Martin aj bez toho vážne problémy.

Nájdu sa (okrem vlády), tak ako pred 150 rokmi, páni a dámy, ktorí hlbšie siahnu do svojich vreciek? Cintorín v Martine nie je iba martinský. Je umeleckou a duchovnou pokladnicou celého Slovenska, nielen toho z 19. storočia, ale aj súčasného, moderného. Podľa toho by sme sa mali k nemu správať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #národný cintorín #víchrica #mesto Martin