Nové varianty?

Súčasní politici z veľkej Hungárie, prinajmenšom šéf jej parlamentu László Kövér, akoby ustrnuli na prelome 19. a 20. storočia, keď svojich kolegov zo Slovenska označili za zradcov maďarského národa (vedia totiž aj po slovensky). Zato tí naši najnovší, a či vari raz aj budúci, používajú na svoju charakteristiku onakvejšie, moderné výrazy.

06.12.2016 09:00
debata (2)

Ani ľavicoví, ani pravicoví, žiadne extrémy, ale progresívne nabití ambíciami, že raz svoje občianske združenia prerobia na strany hádam aj so súčasným prezidentom na čele.

Tí doterajší mali trend z politických strán skôr odchádzať, aby boli hlavou štátu pre všetkých občanov. Andrej Kiska však už skúsil všetko, tak prečo nie aj predsedníctvo strany a či viacerých? Jeden projekt má priam vedecký názov Slovensko 2.0. Aj v ňom by radi Kisku privítali.

Ako málo sa však prihliada na politologické zadelenie a myšlienkovú príbuznosť členov budúcich politických subjektov. Najúspešnejšie budú vraj tie, čo v regióne chytia na lep lekára, učiteľku, aktivistu z tretieho sektora.

A pretože mimo klasických strán je osobností stále málo, najlepšie zredukovať počet poslancov na polovicu, s usmievavým lídrom sa do parlamentu určite dostanú. A tak sa nám pred očami vyvíja čosi, čo nemá nielen ideológiu, ale ani jednoliate politické predstavy.

A keď sa začne vytvárať koalícia s inými nesformovanými zoskupeniami, to už sa len na Slovensku bude žiť! Predstavte si vo vláde troch Matovičov, dvoch Kollárov a jedného Hlinu…

Iste, nejde iba o osobitnú slovenskú personálnu opotrebovanosť, iba o skorumpovaných verejných činiteľov, o špecifickú mediálnu a celkovú spoločenskú mizantropiu. Ale s takými šuhajmi, ktorí boli už nielen politicky takmer všade, optimistické zajtrajšky nepostavíme.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #Andrej Kiska