Osobnosti

Podľa editorov časopisu Time je osobnosťou roka 2016 Donald Trump. Veru, najvyšší čas, aby sa tento rok už skončil. Aj keď je naozaj otázka, či je na čo sa tešiť v roku budúcom.

08.12.2016 22:00
debata (28)

No ale nakoniec, prečo nie Trump? Osobnosťami roka boli podľa Time už okrem všade omieľaného Adolfa Hitlera napríklad Josif Stalin (hneď dvakrát) alebo ajatolláh Chomejní (1979). Alebo aj taký Richard Nixon, ktorého po rokoch 1971 a 1972 na obálke vystriedal v roku 1973 John Sirica, čo bol sudca, ktorý Nixonovi nariadil sprístupniť nahrávky konverzácií v Bielom dome týkajúcich sa Watergate.

Jednoducho povedané, ocitnúť sa na obálke Time vôbec neznamená, že vás editori magazínu považujú za vzor pre mládež (aj keď vás možno ešte pred rokom zaň považovali, všakže).

Donald Trump nie je prvým svojho druhu. Fascinuje však preto, lebo jemu sa podarilo preraziť v najväčšej západnej krajine sveta, ktorá je na svoju demokraciu náramne pyšná. Porazil ju malicherný človiečik, ktorý si ani po zvolení za najmocnejšieho človeka západnej hemisféry neodpustí nočné ventilovanie svojich osobných boľačiek na Twitteri a ktorý je pod vplyvom rôznych bizarných postáv na samom okraji amerického spektra normálnosti (a v Spojených štátoch je toto spektrum citeľne širšie ako v Európe).+

Tým sa však téma Trumpa nevyčerpáva. Ešte stále mu zostáva viac ako mesiac do prezidentskej prísahy, no jeho kroky už naznačujú ďalší moment. Spôsob, akým ignoruje tradičné páky proti zneužívaniu politickej moci na osobné obohacovanie sa, napovedá iný motív jeho prezidentstva. Oveľa prízemnejší ako jeho fiktívna ľudová vzbura proti washingtonským elitám.

Zatiaľ čo výkon moci prenecháva zmesi ľudí s extrémnymi názormi, a práve tých politických a finančných elít, proti ktorým v kampani huckal voličov, on sám sa evidentne chystá zveľaďovať svoje osobné firemné impérium. Komentátori, ktorí si to všímajú, pripomínajú, že ak sa včas nevyviaže zo svojich firiem, hrozí mu ústavný impeachment. Skôr sa však dá očakávať, že v krajine s najväčším výskytom právnikov na štvorcový meter nájde spôsoby, ako sa tomu vyhnúť a nestratiť pritom zo zreteľa cieľ: sen o prezidentskom úrade si už splnil, zostáva mu už len využiť túto príležitosť až do posledného dolára.

Ak by zostalo len pri odpudivej kampani a trápnom nočnom tweetovaní, Trump by symbolizoval definitívne víťazstvo cirkusu nad demokraciou. Až toto prepojenie moci používanej s nonšalanciou neandertálca, ktorý sa ocitol vo výskumnej vesmírnej stanici, s osobným obohacovaním sa, ktoré stiera hranice medzi zárobkom, podvodom a krádežou, z neho robí celistvý symbol. Systém stvoril antitézu všetkého, čo sám nahovára ľuďom, ktorým v skutočnosti nedáva žiadnu šancu využiť ho, nieto ešte ho poraziť.

Ako dobre, že u nás žiaden Time s takouto tradíciou a takýmto chápaním osobností roka nevychádza. To aby sa potom jedného dňa človek bál vkročiť do trafiky.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Time #osobnosť roka #Donald Trump