Svet ako biznis

V osobe šéfa ropnej spoločnosti Exxon Rexa Tillersona nominoval Donald Trump do svojej vlády prvého človeka, ktorý nepopiera podiel ľudstva na globálnom otepľovaní. Škoda len, že ide o vrcholného predstaviteľa priemyslu, ktorý budúcnosť planéty predáva za okamžité zisky tu a teraz. Fakt, že to robí s vedomím toho, ako sa veci majú, len podčiarkuje jeho cynizmus.

14.12.2016 22:00
debata (10)

Celú svoju štyridsaťročnú kariéru strávil Tillerson stúpaním po priečkach vo vnútri ropného giganta, až sa pred desiatimi rokmi ocitol na priečke najvyššej. Do kresla nového ministra zahraničných vecí Spojených štátov ho podľa Trumpa a väčšej časti republikánov predurčujú jeho skúsenosti pri uzatváraní obchodných zmlúv pre svoju spoločnosť.

Trumpovi nejde o demokraciu, ale o staviteľské zámery, ktoré majú na Taiwane jeho firmy. Ráta sa len to, čo je prospešné, a prospešné je len to, čo sa dá zrátať. V peniazoch.

Napríklad v Rusku uzatváral multimiliardové dohody s Rosnefťom o ťažbe na Sibíri tak úspešne, až dostal z rúk Vladimira Putina pred dvoma rokmi Rad priateľstva. Pravdaže, tomuto štátom posvätenému priateľstvu predchádzalo Tillersonovo osobné priateľstvo so šéfom Rosnefťu Igorom Sečinom, ktorý robil kedysi Putinovi vicepremiéra a v Rusku je považovaný za mimoriadne vplyvnú postavu.

A po Rade priateľstva nasledovali Tillersonove vášnivé prejavy proti uvaleniu obchodných sankcií na Rusko po anexii Krymu. S presnými výpočtami miliónov, o ktoré pritom prichádza jeho firma.

Tillersonova nominácia perfektne dokladá Trumpov pohľad na svet a na úlohu Ameriky v ňom. Všetko, čo je dôležité, je otázkou obchodného vyjednávania a biznisu. Všetko, čo unikne pozornosti takejto optiky, je nedôležité.

V druhom slede je Tillersonova nominácia dôkazom, ako si Trump predstavuje budúce vzťahy Spojených štátov a Ruska. Dobrý biznis robí dobrých priateľov a čo robia priatelia „vo voľnom čase“, to nikoho nemusí zaujímať.

Takýto pohľad platí pre oblasť medzinárodnej politiky či ľudských práv rovnako, ako pre oblasť životného prostredia. Presne ako hovorí Tillerson: My síce vieme, že fosílne palivá prispievajú ku globálnemu otepľovaniu, bez nich by sa však zastavil život.

A tak sa zarába ďalej a popri tom sa financujú think-tanky, ktorých úlohou je miasť verejnú diskusiu a „dokazovať“, že s klímou na Zemi to nie je až také zlé, ako to hovorí 99,7 percenta vedcov.

Podobne, ako keď Trump „odvážne“ čelí kritike Číny za svoje styky s Taiwanom, pričom nejde o demokraciu, ale o staviteľské zámery, ktoré majú na Taiwane jeho firmy. Ráta sa len to, čo je prospešné, a prospešné je len to, čo sa dá zrátať. V peniazoch.

Ťažko povedať, ako prijmú správu o nominácii šéfa globálnej megafirmy voliči, ktorí na Trumpovych mítingoch spolu s ním burácali proti globalizácii a nadnárodným korporáciám rozprestierajúcim sa okolo celého glóbusu.

Každopádne, táto nominácia je nočnou morou pre tých republikánov, ktorí sa práve otriasajú zo správ tajných služieb, podľa ktorých Rusko naozaj ovplyvňovalo prezidentské voľby v prospech Trumpa. Na Trumpa sa nikto z nich siahnuť neopováži. Na nositeľa Radu priateľstva sa môžu pokúsiť siahnuť pri vypočúvaní v Senáte, ktorý musí nomináciu schváliť.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Rex Tillerson