Slovenská maturita

Obrazne povedané srdce Európy sa na šesť mesiacov stalo veľkou časťou jej mozgu. Bolo to prvého júla tohto roku, keď Slovensko prevzalo predsedníctvo v Rade EÚ.

16.12.2016 22:00
debata (4)

Zhostilo sa dovtedy nevyskúšanej úlohy počas štrnástich rokov svojho členstva v únii. Čakala ho takpovediac európska maturita.

Na úvod bolo dobrou správou, že predsedníctvo sa dá urobiť za menej peňazí, ako vynaložili Česko, Maďarsko a Poľsko, čiže krajiny, s ktorými Slovensko tvorí visegrádsku skupinu. Vnútropoliticky zároveň to, že riadiacu úlohu prevzala vláda so znamienkom trvácnosti namiesto rizika, že iná veľká koalícia by sa mohla rozsypať už v období predsedníctva.

Ku koncu slovenského poslania v Rade EÚ je podstatnou dobrou správou, že ho za mimoriadne úspešné označili všetci traja európski lídri – predsedovia Európskej rady, Európskeho parlamentu a Európskej komisie.

Balík úspechov slovenského predsedníctva sa dá rozdeliť na mediálne vychytené a zrejme také, ktorým verejnosť nevenuje výraznú pozornosť. Do prvej časti sa dá zaradiť začiatok fungovania Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže, uzavretie Parížskej dohody o klimatických zmenách či podpis dohody o voľnom obchode s Kanadou. Pochvalu si zaslúži aj rýchla dohoda o rozpočte EÚ na rok 2017.

Nezabudnime však ani na jednu zo štyroch priorít, ktoré si stanovilo slovenské predsedníctvo. Je to zachovanie dynamiky prístupového procesu, čo v jednoduchej reči znamená snahu, aby sa únia, ponorená do problémov, ako je hlavne brexit, neodkláňala od štátov, ktoré sa usilujú o členstvo v európskom veľkoklube.

Mediálne to možno pre bežného občana nie je príťažlivé, ale nepochybne aj zásluhou Slovenska sa Srbsku podarilo otvoriť štyri kapitoly v prístupových rokovaniach. Je to úspech, pretože pred tohtoročným júlom malo otvorené iba dve z 34 (obe ešte v decembri 2015). Ďalšie dve kapitoly otvorila počas slovenského európskeho polroku Čierna Hora, ktorá má už dlhšie náskok pred Belehradom.

Čo je, naopak, značne sledované, je posun k zrušeniu vízovej povinnosti pre občanov Gruzínska a Ukrajiny. Slovensko patrí medzi členské krajiny, ktoré chápu, že je to správna snaha. Netreba robiť paniku, že by to únii vyrobilo nové migračné problémy, pretože sa schválil mechanizmus, ktorý by sa rýchlo použil v prípade zneužitia možnosti voľne cestovať.

Mimochodom, od jari 2014 cestujú bez víz do schengenského priestoru občania Moldavska, pričom nespôsobili žiadnu migračnú pohromu.

Samozrejme, že sa dá nájsť niečo, čo nevyšlo. Rozdiely pretrvávajú v pohľade na migračnú a azylovú politiku. S neúspechom však bude musieť rátať aj Malta, ktorá prevezme predsedníctvo po Slovensku od začiatku roka 2017.

Zhrnúť sa to dá tak, že Slovensko hralo fér. Poctivým predsedníctvom urobilo dobrú službu únii, z pokladnice ktorej získalo už veľa miliárd eur. Náklady na misiu v Rade EÚ, ktoré boli určené do 70 miliónov eur, sú v skutočnosti len zlomok toho, čo Slovensko doteraz dostalo. Európska maturita sa vydarila. Tí, čo ju zvládli, by sa ňou mohli inšpirovať aj pri riadení vlastného štátu…

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #predsedníctvo v Rade EÚ