Pozor na chaos

Podľa všetkého sa znovuzavedeniu prednostného ošetrenia už nevyhneme. Vrátane poplatkov, ktoré sú s tým spojené. Napokon mnohí pacienti by sa mohli priznať, že u viacerých lekároch sa stále vyberá tzv. dobrovoľné všimné, nech už sa o ňom v práve platnom zákone píše, alebo nie.

27.12.2016 13:00
debata (3)

Podľa prieskumu viac ako 70 percent občanov SR je ochotných si za službu prednostného ošetrenia zaplatiť. Ide však o to, aby nové rozhodnutie opakovane nevyvolalo v ordináciách a čakárňach toľko nervozity a zloby ako v nedávnej minulosti. Pritom ani samotná zdravotná verejnosť, či už ide o združenia lekárov, alebo pacientov, nie je na riešenie tohto problém zďaleka pripravená.

Na druhej strane je jasné, že najmä dôchodcovia či členovia rodín s nižšími príjmami nebudú využívať prednostné ošetrenie za peniaze. Naopak, hrozí im, že budú diskriminovaní. Minister Tomáš Drucker pritom zdôrazňuje, že primárnym účelom aj tohto opatrenia je ochrana pacienta.

Rozhodujúca bude výška poplatkov. Je rozdiel, či by to chorého malo stáť 5 alebo 50 eur. Napríklad, ak by mali lekári pracovať aj po ordinačných hodinách, zdravotné poisťovne by im to nevyúčtovali. Pacient by musel zaplatiť celé vyšetrenie i predpísané lieky.

Časť verejnosti podporuje návrat poplatkov za prednostné vyšetrenie, no s podmienkou, že musí byť pre ňu ekonomicky únosné. Čo je dosť relatívny pojem. Vyšetrovanie za primeranú sumu po ordinačných hodinách by uvítali hlavne mladší a ekonomicky aktívni ľudia, ktorí lekára radšej navštívia bez dlhšieho čakania po pracovnej dobe. Keby sa tak pre vysokú zamestnanosť na Slovensku raz presunulo ťažisko práce zdravotných stredísk na popoludnie!

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #poplatky u lekárov