Rok obratu?

Zhlboka sa nadýchnuť, vypnúť hruď, napnúť svaly a... výdych. Orgán, ktorý je v Európe na prahu roka 2017 najviac podrobovaný skúškam, sa volá mozog. Zatiaľ. Tento rok sa definitívne ukáže, či sme ho ešte nezabudli používať.

02.01.2017 12:00
debata (10)

Ak nezabudli, potom sa Facebook začne pomaly, ale isto presúvať z kategórie mienkotvorných do kategórie zábavných (či otravných) zabíjačov času. Čoraz viac ľudí pochopí, že len zato, že sa niekto prihlási za nezávislého spravodajcu či komentátora, nestáva sa ešte nezávislým. Nieto ešte novinárom. Že na médiá môžeme nadávať práve preto, lebo sú viazané pravidlami remesla (ak už nechceme hovoriť o poslaní). A že keď sa „nezávislé“ pseudomédiá ostentatívne vymedzujú voči bežným pravidlám narábania s informáciami, nestávajú sa nekritizovateľnými, ale len a iba nedôveryhodnými.

Ak sme v Európe ešte nezabudli používať tú fascinujúcu želatínu v našej dutine lebečnej, potom extrémisti odídu z volieb s dlhými nosmi. To, že liberálna demokracia má svoje chyby, alebo dokonca, že je, ako to niektorí tvrdia, v koncoch, ešte neznamená, že spoločnosť pri hľadaní nápravy musí spáchať hromadnú samovraždu.

Či sa v politike vyšvihli len nedávno, na základe utečeneckej krízy, alebo ich vyniesla vlna pokrízovej kritiky ekonomických problémov, všetci tí domnelí ľudoví hrdinovia nových čias, čo tak dojemne aplaudujú egocentrickej miliardárskej celebrite spoza oceánu, majú jedno spoločné. Ich politika by v Európe okrem nálady pouličných holohlavých násilníkov nezlepšila zhola nič. Zrejme ešte osobné kontá lídrov, ale to by zasa taká novinka nebola.

Aj ten v najhoršej kríze zrodený režim krajnej pravice dokáže totiž zaujať nejakým prísľubom zmeny k lepšiemu iba na samotnom začiatku. Od chvíle, keď sa ujme moci, ide všetko už len jedným smerom: dolu vodou. Nikdy v dejinách a nikde na svete popularita takého režimu a spokojnosť jeho obyvateľov časom nenarastali. Takéto režimy poznajú iba jeden odchod do dejín: s hanbou a s dedičstvom rozdelenej spoločnosti, ktorej trvá celé generácie, kým dokáže ako-tak sceliť jazvy.

Niet dôvodu vyhovárať sa na Trumpa, Putina či Marťanov. Práve systém, na ktorý s takou chuťou brýzgame, nám zaručuje, že všetko je v našich rukách. Ak si niekto myslí, že taká chvála demokracie je príliš patetická, nech si pozrie, čo všetko sľubujú extrémisti. Ich politika nemá za cieľ vtiahnuť do diania čo najviac ľudí, ale presne naopak: vylúčiť z neho celé skupiny nepohodlných. Najprv ich vylúčiť z politiky, potom ich vyňať spod ochrany ľudských práv a prizerať sa, ako „ľudový hnev“ vykoná špinavú prácu.

Môžete vziať jed na to, že práve takto by sa to skončilo. Na čo jed vziať nemôžete, je istota, že práve vás by sa to netýkalo.

Každé šialenstvo sa raz musí skončiť. Aj každá masová hystéria. Skončiť sa môžu aj bez toho, aby vybuchli v nejakej katastrofe. Želajme si, aby to bol prípad Európy a aby bol rok 2017 rokom obratu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #extrémizmus #krajná pravica #verejná mienka