Cesta do neznáma

„Rovnaký postup ako minulý rok, Miss Sophie?“ pýta sa staručký sluha. „Rovnaký postup ako každý rok, James!“ odpovedá ešte staršia britská lady z lepšej spoločnosti. A tak James predstierajúc, že obsluhuje dávno mŕtvych hostí, vypije prípitky za nich. V známom skeči Večera pre jedného, ktorý vysielajú televízie na Silvestra, verného sluhu nemôže nič zaskočiť. Veď všetko je predsa tak, ako bolo odjakživa...

04.01.2017 22:00
debata (2)

Presný opak toho, čo sa dnes deje v Británii. V prípade brexitu totiž "rovnaký postup ako minulý rok“ neexistuje. Po tom, ako sa niektorí nádejali, že z poreferendovej šlamastiky sa ešte bude dať nejako vycúvať, im poslednú nádej zobrala premiérka Theresa Mayová, ktorá oznámila, že brexit znamená brexit!

Brexit sa môže zmeniť na nekončený príbeh. Britský veľvyslanec pri EÚ Ivan Rogers, ktorý v utorok rezignoval, si všetky tieto nástrahy uvedomoval.

Británia teda do konca marca aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa spustí proces odchodu z EÚ a krajina sa tak o pár rokov ocitne mimo jednotného trhu EÚ, mimo colnej únie a podľa všetkého zavedie migračné kvóty pre migrantov z členských štátov.

To, že vo Whitehall – kde sídli britská vláda aj ministerstvo zahraničných vecí – nemajú ani zďaleka jasno v tom, ako by to všetko malo prebiehať, bolo zrejmé od začiatku. S takouto možnosťou pred hlasovaním nerátal takmer nikto, dokonca ani tí najzarytejší euroskeptici. A tak s najväčšou pravdepodobnosťou neexistoval ani žiadny scenár B.

Predstava, že britské good bye Európe bude prebiehať hladko a rýchlo, je veľká ilúzia. Dohodu medzi Londýnom a Bruselom musia "posvätiť“ obe strany. Lenže EÚ to je Európsky parlament, Európska rada a samotné členské krajiny.

Schválenie "bežných“ dohôd v Rade si podľa zmluvy z Nice vyžaduje kvalifikovanú väčšinu (musí súhlasiť väčšina členských štátov, ktoré predstavujú najmenej dve tretiny populácie EÚ). Lenže budúca dohoda medzi Britániou a EÚ nie je žiadnou "bežnou dohodou“ a bude musieť byť schválená všetkými členskými štátmi.

Predstava, že by sa niektorá z krajín vzbúrila a zmluvu vetovala, je síce málo pravdepodobná, no nie je vylúčená. Brexit sa tak môže zmeniť na nekončený príbeh. Britský veľvyslanec pri Európskej únii Ivan Rogers, ktorý v utorok rezignoval, tieto postupy iste veľmi dobré ovláda a uvedomuje si všetky nástrahy.

Na jednej strane diplomat musí aj v tých najťažších okamihoch presadzovať postoje svojej vlády, hoci s nimi nesúhlasí. Na druhej strane to, že sa skúsený diplomat rozhodol rezignovať, kritizujúc postup svojej vlády pri vyjednávaní o odchode krajiny z EÚ, znamená, že chaos na Downing Street 10 v otázke brexitu musí byť ešte väčší, ako si vieme predstaviť.

Rogers nebol nikdy žiadny federalista či eurooptimista. Tvrdo presadzoval záujmy Británie v únii, lenže chápal, že vždy je lepšie o veciach spolurozhodovať, ako sa len prizerať "spoza plota“. Slová, ktoré v rezignačnom liste adresoval svojim kolegom v Bruseli, aby sa postavili proti ,,zmätenému uvažovaniu“ a nepodloženým tvrdeniam, sú hlasom rozumu.

Zašlá sláva bývalého impéria, ktoré bolo kedysi veľké a nesmierne bohaté, niektorým ľuďom zatemňuje myseľ. Zabúdajú však, že aj taká Argentína bola ešte pred sto rokmi nesmierne bohatá, a kde je dnes. Pozerať sa len späť je nebezpečné.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit