Deti bez budúcnosti

Výsledky testovania piatakov potvrdili len to, čo mnohí tušili aj bez dát.

25.01.2017 09:00
debata (26)

Priepastné rozdiely medzi východom a západom našej krajiny sa nielenže nezmenšujú, ale zväčšujú sa, minimálne pokiaľ ide o vzdelanie.

Už celoslovenský priemer (úspešnosť z matematiky 62 % a 63 zo slovenčiny) naznačuje, že znalosti žiakov sú vo všeobecnosti chabé, na vysokej škole by za takýto výsledok dostali E, čo je len dostatočne.

Lenže deti z chudobných rodín napísali testy iba na 24, resp. 28 % (v Bratislave to bolo viac ako 80 %)! S takýmito výsledkami sa im pravdepodobne nepodarí ukončiť ani základnú školu. A tak nám priamo pred očami vyrastá ďalšia generácia bez šance uplatniť sa na trhu práce. Paradoxne, na jednej strane už teraz nedokážeme pokryť voľné pracovné miesta, na druhej strane vytvárame skupinu páriov. Tieto deti aj keď vyrastú, budú naveky poznačené „dedičnou chudobou“, z ktorej sa bez pomocnej ruky štátu nebudú mať šancu vymaniť.

Samozrejme, najjednoduchšie by bolo tých niekoľko tisíc chýbajúcich ľudí „doviezť“ zo zahraničia, lenže to problém nevyrieši. Okresy ako Rimavská Sobota, Gelnica či Vranov nad Topľou, ktoré v testovaní dopadli najhoršie, budú odsúdené na večné živorenie, lebo ak sa neurobí nič s ich mizernou vzdelanostnou štruktúrou, žiadny investor sa tam nepohrnie, aj kedy tam viedla pozlátená cesta.

Naše bohatstvo je v ľuďoch. Tým, že nedokážeme využiť potenciál ľudí, ktorí tu žijú, hazardujeme s budúcnosťou celej krajiny. Ako ukazujú príklady zo sveta, aj deti z tzv. málo podnetného prostredia môžu byť vzdelané a úspešné. Len im treba venovať viac pozornosti a peňazí. Stonásobne sa nám to vráti!

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #testovanie #monitor #piataci