Namiesto vyšetrenia vodné delá

Dnes uplynie päť rokov od prvého masového protestu Gorila. Čo sa za ten čas udialo? Kauza Gorila nebola dôsledne vyšetrená. Nikoho nepostavili pred súd.

27.01.2017 09:00
debata (2)

Mnoho ľudí upadlo do apatie, výsledkom ktorej je buď nezáujem o voľby a veci verejné, alebo podpora extrémistov. Jedno, samozrejme, súvisí a dokonca priamo napomáha tomu druhému. Vina v tomto prípade padá na hlavy celého politického spektra. Na pravicové vlády Mikuláša Dzurindu, ktoré sa hrdili, akú zmenu do krajiny po temnej mečiarovskej dobe priniesli, no o Gorile všetko vedeli, a nič nespravili. Dokonca ani vtedy, keď vo vláde sedeli ministri za SaS, Národnej rade predsedal Richard Sulík a koalícia podporoval podnikateľ „pol na pol“ Igor Matovič, ktorý sa dnes tvári ako najväčší bojovník proti korupcii.

Exminister vnútra Daniel Lipšic na demonštrantov poslal vodné delá. Deviateho marca 2012 polícia bezdôvodne zaútočila okrem vodných diel i gumovými projektilmi a špeciálnou pyrotechnikou na pokojné zhromaždenie. Bolo viacero zranených, niektorí dokonca hospitalizovaní. Lipšic o tejto „epizóde“ opakovane klamal, vraj nik nebol zranený, svedkov a videozáznamov je však dosť. Svoj diel zodpovednosti nesú aj vlády Roberta Fica a jeho minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý stále drží vo funkcii policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý namiesto vyšetrovania participuje na konšpirátorských aktivitách.

Protesty Gorila okrem zrušenia poslaneckej imunity mali i ten pozitívny efekt, že jasne ukázali, aký je malý rozdiel medzi jednotlivými stranami a vládami. Nateraz sa však zdá, že z tohto zistenia vedia ťažiť len neonacisti. Je odpoveďou na zlyhania demokracie a právneho štátu jeho deštrukcia? Ak si myslíme, že nie, musíme pripomínať Gorilu a žiadať, aby korupcia na najvyšších miestach bola vyšetrená a potrestaná. Ak to nezvládneme, tak štátna moc bude vedieť, že na „upokojenie“ nám stačí iba zásah vodným delom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila