Fašiangové hry

Zajtra zrejme čaká poslancov Národnej rady SR branné cvičenie. Mali by totiž rokovať podľa nových pravidiel, ktoré si schválili po zložitej, a najmä hlučnej debate.

30.01.2017 13:00
debata (2)

Časť opozície sa zaprisahala, že zmenený Rokovací poriadok nebude dodržiavať a že v rámci fašiangovej sezóny urobí z parlamentného paláca všetko možné, len nie vážne sídlo zákonodarného zboru. Akoby sa to asi skončilo s bežnými občanmi, ktorí by si povedali, že na znak protestu obídu nejaký zákon? Napríklad o verejnej premávke?

Zástupcovia vládnej koalície nepredložili sprísnenie paragrafov v tomto smere iba tak z trucu. To, z čoho boli diváci nočných televíznych repríz zo zasadania Národnej rady šokovaní už v predchádzajúcom volebnom období, sa od vlaňajších volieb stále stupňovalo. Namiesto Alojza Hlinu, ktorý sa ocitol na čele mimoparlamentného KDH, vstali „noví bojovníci“ z iných, netradičných strán a hnutí.

Vytvorilo sa tiež komando tzv. investigatívnych poslankýň, ktoré hovoria obyčajne predtým, ako si to premyslia. A keď týmto všetkým chýbajú v prejavoch fakty, prečo si nezakričať, nezamávať transparentmi, neobsypať rečníka čímsi nenáležitým? Veď šou musí pokračovať, nielen na fašiangy, po celý rok. K myšlienke, že tieto akože humorné scénky patria skôr do jarmočného divadla či rovno pod šapito, sa ešte nik z opozície nedopracoval. Preto im treba na duchu pomôcť.

V dejinách nášho parlamentarizmu sme už zažili už všeličo, dokonca aj facky, ale to, čoho sme svedkami v posledných mesiacoch, nemá obdobu. Ak teda nemyslíme na noc dlhých nožov a podobné mečiarovské extempore, keď sa Slováci a Slovenky demokracii iba učili. Ak sa to však ktosi nenaučil ani za štvrťstoročie, treba mu oprášiť odbornú literatúru, napríklad v podobe Rokovacieho poriadku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovací poriadok