Násilie a zodpovednosť

Začnú vás v krčme biť iba preto, lebo na štandardy miestnych vyzeráte "príliš múdro“? Nie celkom. Ľudí do hromadnej bitky nedostane nejaká molekula poletujúca vo vzduchu. Väčšinou na to potrebujú verbálny podnet a väčšinou taký podnet príde od jedného človeka. Skrátka, obvykle na to treba nejakého zakomplexovaného truľa.

31.01.2017 12:00
debata (24)

To, že do nezmyselnej bitky sa potom často zapoja všetci prítomní, ktorí príslušný podnet vyhodnotili ako dostatočný, je pravda. Pravda je však aj to, že väčšina takých bitiek by sa neodohrala, nebyť práve toho jedného truľa, ktorý sa zjavil v pravý čas na scéne. Človek, "čo sa vyvyšuje“, by si v danej krčme v ten deň zrejme veľa nových priateľov nenarobil, ale zato ešte nemusel skončiť v lekárskej opatere.

Volá sa to zodpovednosť a zodpovední sú v prvom rade tí jedinci, ktorí dokážu prítomných strhnúť k nejakej hromadnej akcii. V celoštátnom meradle sa takíto jedinci zvyčajne vyskytujú v politike. Takže politici.

Pomknúť stotisíc, tristotisíc či dokonca milión ľudí k tomu, aby v deň volieb hodili do urny akurát lístok s vaším menom, hoci po väčšinu svojho života ani len netušili o vašej existencii, to je svojím spôsobom kumšt. Žiaľ, toto umenie nijako nezaručí, že jeho nositeľ nemôže byť zároveň aj chmuľom. Takým, čo si vlastné komplexy hojí tým, že urobí z masy voličov dav krčmových bitkárov.

Ideológia prichádza až neskôr. Politik je najprv chmuľom, až potom fašistom. Najprv má sám komplexy z ľudí, ktorí podľa neho všetko len zbytočne komplikujú, až potom z tých komplexov urobí politický program. Hovorí sa, že masa je hlúpejšia než jednotlivec, ale najstrašnejšou býva masa, ktorej nejaký jednotlivec ukáže, koho treba nenávidieť a koho sa treba zbaviť. Diskusia o tom, či Richard Sulík rozpráva už ako fašista alebo ešte len ako otvárač dverí fašistom, je podružná. Aj bez programových a behaviorálnych analýz je zrejmé, že veľká časť slovenskej, takzvanej demokratickej, parlamentnej opozície usilovne ruší hranice medzi tým, čo je hlúpe, ale ešte prijateľné, a tým, čo už prijateľné nie je. Aj keby oni sami nikdy neplánovali zaveliť do útoku, on sa už niekto taký v nimi predpripravenej mase nájde.

Práve tak postačí prostá skúsenosť na konštatovanie, že taktika preberania krčmového jazyka nefunguje. Nefungovala doteraz a nebude fungovať ani v budúcnosti. Robert Fico rečami o Cigánoch, čo vraj nechcú pracovať, a podobne, neberie voličov ani krajnej pravici, ba ani len "partnerskej“ SNS. Iba čo podkopáva svoje vlastné prejavy o antifašizme.

Politici samotní nemôžu za zložitosť sveta, ktorá vystrašených ľudí robí ochotnými pritakať jednoduchým "riešeniam“. Sú však zodpovední za to, aby také "riešenia“ sami nepropagovali iba preto, lebo si vyžadujú nulovú intelektuálnu námahu a teda majú teoretickú šancu zaujať väčšie publikum. Ak sa rátajú medzi demokratov, sú zodpovední i za to, koľko priestoru prenechávajú spomínaným truľom. A nie, tu žiadna pravda "niekde v strede“ neexistuje.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #politici #poslanci