Ozdravný víchor

Viaceré rozhodné kroky pri rekonštrukcii zložitých ekonomických vzťahov dostávajú priam poetické názvy. Napríklad "ozdravný plán“, ktorým má prispieť k vyrovnaniu vyše 200-miliónovej sekery najväčšej zdravotnej poisťovne na Slovensku za minulý rok.

31.01.2017 14:00
debata

Na prvý pohľad je riešenie jednoduché, hoci do určitej miery dosť drastické. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa nehodlá obnoviť dohody so 120 z okolo 8 500 zazmluvnených odborných ambulancií a s niekoľkými liečebňami.

Tento rez má poisťovni ušetriť okolo troch miliónov eur. Pekné. No aké dôsledky to prinesie dotknutým lekárom a ostatnému zdravotníckemu personálu, o pacientoch a ich príbuzných ani nehovoriac. Pretože do tohto experimentu zahrnuli aj dva najvýchodnejšie kraje, kde je väčšina tzv. problémových okresov aj veľmi slabé pokrytie odbornými ambulanciami, odpoveď na túto otázku určite nebude jednoduchá.

VšZP sa odvoláva na to, že väčšina lekárov súčasne pracuje v dajakej z fungujúcich nemocníc, takže o zamestnanie neprídu. Ale aj tak kritizovaná sieť špeciálnych ambulancií práve v najzaostalejších regiónoch opäť zredne. Najčastejšie sa spomína gynekológia a urológia. Nuž, ďalšia rana do populačnej politiky nášho štátu.

Okrem šetrenia je zámerom akcie údajne zefektívniť činnosť ambulancií na Slovensku. Všetko so všetkým súvisí, aj sociálne podmienky tamojšieho obyvateľstva, dopravné spojenia, ktoré sú práve v týchto oblastiach najhoršie, už dnes neúmerne dlhé čakacie lehoty na prijatie u odborného lekára atď. Hádam si to manažéri zo VšZP dobre spočítali, lebo keď sa znovu dostanú k prepočítaniu, hoci o tri roky, nemusí sa to skončiť slávne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP