Energie potrebujú rázny cenový rez

Pri cenách elektriny treba konať radikálne. Už nie je čas na lavírovanie, ani prázdne reči.

03.02.2017 13:00
debata (12)

Všetky cenové rozhodnutia pri elektrine na západe, v strede aj na východe Slovenska treba zrušiť a vrátiť na úroveň roka 2016. Zmeny, ktoré v cenách elektriny nastali od januára, boli unáhlené a nepripravené. Je nezmysel, ak má jedna domácnosť na východe platiť o 150 eur viac a rovnakej na západe sa platby za elektrinu takmer nezmenia. Rozdelenie odberateľov podľa ističov má len čiastočnú logiku a treba o ňom aspoň rok diskutovať a potom sa rozhodnúť. Rýchle riešenia nie sú možné. Spotrebiteľ nie je skúšobný panák, ktorého niekto obratom prezlečie, do čoho chce.

Šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík reguloval ceny desať rokov. Lavíroval často medzi tým, čo si želali politici, odberatelia a dodávatelia. Štát zaviedol aj dotácie na ekologické elektrárne, chcel podporiť baníkov a chcel mať i nízke ceny. Priestor pri cenách však udáva burza a keď tam idú ceny hore, je ťažké vyjsť v ústrety všetkým.

To, že vláda regulačný úrad dokopala do zmien pri plyne a k čiastočnej náprave na strednom Slovensku pri elektrine, nestačí. Rovnako aj odvolanie Holjenčíka nič pre ľudí neznamená. Nie je dôležitý úradník, ale ceny. Ľudia si pamätajú, keď za Dzurindových vlády išli ceny hore o desiatky percent pre všetkých. Mnohí si mysleli, že nič také sa už neudeje ani v náznakoch. Ľudia potrebujú normálne fungovať, a nie riešiť skokovo zvýšené faktúry za energie.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ceny #Jozef Holjenčík