Lámanie Ameriky

Donald Trump sa ujal vlády nad Spojenými štátmi iba pred dvoma týždňami. Zdá sa to neuveriteľné, ale tá neuveriteľnosť je absolútne uveriteľná. Nový americký prezident rozhodne nie je zástancom salámovej metódy.

05.02.2017 22:00
debata (30)

Spôsob, akým vládne, viac než čo iné pripomína revolúciu. Smršť dekrétov, ktoré podpisuje a teatrálne nimi pritom máva pred kamerami, má jednoduchý a jednoznačný efekt. Trump dáva najavo, že nič z toho, čím sa vyhrážal doteraz, neboli len mítingové reči.

Prvé dva týždne Trumpovej vlády boli zasvätené lámaniu Ameriky. Akoby oponentom ukazoval: vidíte, čo všetko môžem?

On naozaj chce rozbiť štruktúru sveta a naozaj si myslí, že kolektívne dorozumievanie sa je „pre lúzerov“. Naozaj chce taký svet, v ktorom budú fungovať iba dvojstranné zmluvy každého s každým, a naozaj si pritom myslí, že jeho tím biznismenov, bankárov a extrémistov zabezpečí v takom svete tie najlepšie dvojstranné zmluvy práve pre neho. Nový prezident s brutálnou otvorenosťou konfrontuje Ameriku a svet s karikatúrou ducha amerického individualizmu.

Keď hovorí o starosti o amerických baníkov a železiarov, na mysli má svoju starosť o manažérov energetických spoločností a kontá šéfov automobiliek. To im sa chystá znížiť dane, nie ich zamestnancom. To pre nich, pre ich budúce zisky chce rozmontovať kolektívne globálne snahy o zmierňovanie klimatickej zmeny.

Keď hovorí o starých dobrých amerických cnostiach, na mysli má teokratov, ktorí sa už roky rokúce snažia podriadiť sekulárnu americkú spoločnosť náboženstvu. Pretože to je doména, v ktorej sa nikdy neorientoval a nepotreboval ju, jednoducho im dá voľnú ruku. A keďže to urobí bez toho, aby on sám mal vo veci nejaký osobný zástoj, bude to nebezpečnejšie, ako keď to robili fanatickí novozrodení kresťania okolo Georgea Busha juniora. Tí mali aspoň nejaký plán.

Prvé dva týždne jeho vlády boli zasvätené lámaniu Ameriky. Akoby všetkým oponentom ukazoval: vidíte, čo všetko môžem? Do Európy sa za veľvyslanca USA pri Európskej únii chystá vyslať Teda Mallocha, ďalšieho biznismena, ktorý si myslí, že medzinárodné spoločenstvá sú tu na to, aby sa rozbíjali.

Nuž minimálne v novej vláde Veľkej Británie bude mať svojho spojenca: tí tiež snívajú o tom, že keď bude Británia odkázaná na uzatváranie iks dvojstranných zmlúv po celom svete, určite pre seba vyrokuje vždy len tie najlepšie možné podmienky.

Bitka Trumpovej administratívy s ústavnými sudcami je úplne v logike prvých štrnástich dní jeho vlády. Ak má exekutíva pokoriť vládu zákona, najlepšie bude, keď to urobí hneď na začiatku. Boj sudcov a právnikov, ktorí si myslia, že Trumpov dekrét o zákaze vstupu občanov vybraných krajín do USA bol neústavný a nepodložený, nie je len bojom o utečencov z „moslimských krajín“. Je to predovšetkým boj o budúce Spojené štáty. Trump môže byť nafúkaný obmedzenec, ale tohto si je určite veľmi dobre vedomý. Práve preto sa predsa do boja pustil.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump