Vo vlastných rukách

Hoci prílev migrantov do EÚ sa podarilo minulý rok znížiť, extrémisti utečeneckú kartu zneužívajú vo svoj prospech. Hrozba, že radikálna pravica sa posilní vo voľbách, ktoré sa tento rok konajú v Holandsku, vo Francúzsku a v Nemecku, preto politikov nenecháva ľahostajných.

06.02.2017 08:00
debata (4)

Je úplne prirodzené, že hlavnou agendou summitu na Malte bola zastavenie migračnej vlny z Afriky a zabezpečenie vonkajších hraníc EÚ.

Lídri EÚ 27 sa síce dohodli na prijatí tzv. Maltskej deklarácie, ktorá prináša opatrenia na zníženie migračných tokov z Afriky, ale tá stojí a padá na tom, čo krátko pred summitom dohodli Merkelová v Ankare a taliansky premiér Paolo Gentiloni, ktorý sa stretol premiérom líbyjskej vlády Fáizom Sarrádžom.

Hoci načasovanie Merkelovej zahraničnej cesty v Nemecku mnohí kritizovali, lebo do Turecka zavítala krátko predtým, ako tu prebehne referendum o posilnení prezidentských právomocí, čo z Erdogana urobí neobmedzeného vládcu, v jej uvažovaní existuje len možnosť buď – alebo: buď riskovať vyššie preferencie AfD, alebo vyhovieť Turkom, ktorí hrozia, že bez navýšenia príspevku od únie otvoria hranice…

Rovnako uvažoval aj taliansky premiér, ktorý si povedal, že je lepšia aspoň nejaká dohoda ako žiadna. Čo na tom, že ústredná vláda v Tripolise kontroluje iba malú časť územia a že Líbya je úplne nefunkčný štát? Podstatné je, že doma bude môcť zamávať papierom a získavať politické body.

Keby európski politici boli skutočnými lídrami, ktorí majú odvahu a jasnú víziu, tak by ochranu vlastných hraníc zobrala EÚ sama do vlastných rúk. Chcú od nás Turecko či Líbya peniaze? V poriadku, ale naše lode budú hliadkovať priamo pri vašom pobreží, resp. priamo na vašom území!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #summit na Malte