Daňové eldorádo

Niektorí podnikatelia či jednotlivci si za posledné roky spravili v mnohých európskych krajinách doslova daňový raj. Na celej situácii je najsmutnejšie to, že napríklad veľké nadnárodné spoločnosti považujú obchádzanie daňovej povinnosti za legálne optimalizovanie svojich ziskov, a to aj v prípade, že ich správanie ide nad rámec zákona.

27.02.2017 12:00
debata (2)

Na druhej strane však máme bežných ľudí, ktorí si niečo podobné dovoliť nemôžu. Im za nezaplatenie faktúr či daní hrozia pokuty či dokonca exekúcie.

V mnohých krajinách vrátane Slovenska politici dlhé roky deklarujú, že s daňovými podvodníkmi zatočia. Áno, ľady podvodov sa skutočne pohli, no zdá sa, že sa začalo s chytaním menších rýb. Tie väčšie stále vzdorujú. Napríklad americká spoločnosť Apple, ktorá v Írsku roky neplatila dane, má teraz dokonca podporu samotnej írskej vlády!

Írsko si chce udržať investora v krajine stoj čo stoj a samotná firma tvrdí, že podniká legálne. Až na to, že oproti ostatným podnikateľom má daň nižšiu takmer o 13 percent a za tie roky neodviedla zo svojich ziskov tamojšej vláde zhruba 13 miliárd eur.

Aby sa do budúcnosti predišlo podobným prípadom, Brusel chce v Európskej únii zaviesť spoločný základ korporátnej dane, podrobnejšie údaje o biznise veľkých firiem a čiernu listinu krajín, ktoré umožňujú daňové optimalizácie. Zmeny sa však dejú naozaj v hodine dvanástej.

Už nedávna kauza Panamských dokumentov, ktorá odhalila nekalé praktiky podnikateľov, politikov či hercov, poukázala na temné stránky kapitalizmu a vyvolala celospoločenskú požiadavku riešiť súčasný kritický stav v boji s daňovými únikmi. Poprední svetoví ekonómovia ešte vlani vyzvali politické špičky na úplné zrušenie daňových rajov.

Treba stále pripomínať, že umožňovanie ukrývania majetku schránkovým firmám alebo podpora vykazovania zisku podnikom tam, kde nepodnikajú, deformujú fungovanie svetovej ekonomiky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #daňové raje