Najhorší svet pre Prešov

Najlepší svet pre Prešov je v skutočnosti najhorší. Analytici na ministerstve financií spočítali, že pre mesto je najlepší 2-pruhový obchvat. A to po D1 a rovnako aj R4 po východnej trase, nie severnej. Ušetrí sa tým vraj 450 miliónov eur.

01.03.2017 07:00
debata (9)

V skutočnosti je toto číslo blud, ako aj celá analýza, cez ktorú sa v obchvate angažujú politici vrátane prezidenta Andreja Kisku.

Do Útvaru hodnoty za peniaze sa vkladalo veľa nádejí. Opäť sa však ukazuje, že dobrá myšlienka ešte nemusí zaručovať najlepší výsledok.

Ak má Slovensko fungovať na základe zmanipulovaných analýz, bude zle. Jednak Prešov potrebuje na D1 určite 4-pruhový obchvat a druhá vec je, že trasa sa zmeniť na východnú nemôže, keďže tam sú soľné bane. Analytici to vedeli, ale aj tak vypočítali. Pre koho a na čo? Aby sa navodil dojem, že diaľnica je drahá?

Analytici nepočkali na aktuálne výpočty o budúcej doprave, ktoré zohľadňujú nielen tranzit, ale aj využívanie obchvatu Prešovčanmi. Predbežné prepočty naznačujú, že po D1 bude chodiť nie 10-tisíc, ale možno až 15-tisíc áut denne a neskôr ešte viac. Na 4-pruhovú diaľnicu aj tak vraj podľa nejakých tabuliek treba 20-tisíc áut. Teda stačí polovičný profil? Omyl.

Prognózy sú orientačné a 4-pruhová cesta môže prilákať viac investícií ako úbohý 2-pruh. Navyše vie si vôbec niekto predstaviť, že D1 nebude 4-pruhová? Naša jediná diaľnica naprieč krajinou sa pri Prešove zúži?

Chceme, aby sa nám smiala celá Európa? Sarkazmus nie je namieste, ale ak už tak – ak chceme východ naveky udržovať v zaostalejšom ekonomickom móde, tak teda postavme dvojpruh! Toto chcú analytici, politici, prezident Andrej Kiska? Ide im vôbec o východ a o Prešov?

Do Útvaru hodnoty za peniaze na ministerstve financií sa vkladalo veľa nádejí. Slovensko roky trápi korupcia, hovorí sa o predražených tendroch. Útvar hodnoty za peniaze mal so všetkým skoncovať.

Každý tlieskal, keď sa na začiatku hovorilo o tom, ako sa budú sledovať nákupy od tlačiarní až po diaľnice. Preveria sa ministerstvá, ale aj malé obce a nájdu stámilióny.Opäť sa však ukazuje, že dobrá myšlienka ešte nemusí zaručovať najlepší výsledok.

Pochybnosti sa začali, už keď spomínaný útvar vyčíslil úspory na liekoch. Viacerí lekári vraj predpisujú príliš veľa liekov a treba im to zosekať. Úspora v zdravotníctve je na prvý pohľad príliš matematická, čo nemusí dobre dopadnúť pre pacienta. Podobne to v súčasnosti vyzerá aj s diaľničným obchvatom Prešova.

Najprv jedna mimovládna organizácia pomocou grantu od americkej ambasády na Slovensku vypočítala, že na plánovanom obchvate možno ušetriť významné sumy. Spôsob výpočtov bol aj tu na prvý pohľad pochybný, účelový a v neprospech ľudí. Mimovládka však usilovne agitovala a snažila sa dostať do médií. Napokon sa o problém začal zaujímať aj prezident Kiska.

Boli sa však páni politici v Prešove vôbec pozrieť? Nie lietadlom, ale autom. Nech vidia, aké to je denne stáť v nekonečných dopravných zápchach. Nerobme analýzy pre analýzy, úspory pre úspory na úkor kvality a úžitkovosti. Šetriť treba s rozumom a bez politikárčenia.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #obchvat