Daň z tieňa

Predstavme si situáciu: človek si na vlastnej záhradke dopestuje zeleninu a keď ju chce pozbierať, tak mu úradník vyrubí daň „z pestovania“.

06.03.2017 08:00
debata (2)

Alebo: sused mu daruje ovocie a „skasírujú“ aj jeho. Absurdné? Áno, ale presne tak sa správajú slovenské banky, ktoré od klientov žiadajú poplatok za vklad v hotovosti na účet (dokonca vlastný!).

Je zrejmé, že banky chcú takýmto spôsobom klientov prinútiť k tomu, aby používali viac služby elektronického bankovníctva. No nie každý má prístup k internetu a už vonkoncom nie každý vie s internetbankingom aj narábať. Najmä voči ľudom z generácie 60+ je to vyložene diskriminačné.

Je jasné, že v čase, keď banky kvôli nízkym úrokovým sadzbám zarábajú menej, snažia sa výpadok príjmov kompenzovať rôznymi poplatkami. Lenže banky netrú biedu, nie sú v červených číslach, len proste majú nastavený model tak, že vstupy sú síce variabilné (lebo biznis nejde vždy rovnako), no zisky musia byť konštantné, resp. musia vykazovať rast. Mimochodom, tento prístup si osvojili aj iné firmy, a tak sa nám v poslednej dobe množia rôzne nezmyselné poplatky za vodu, elektrinu či satelitné služby, atď. … Tomu sa povie kapitalizmus naruby.

Ak to však takto pôjde ďalej, hrozí nám, že dopadneme tak ako obchodníci v mestečku Conegliano neďaleko Benátok. Tí musia platiť daň z tieňa, ktorý vrhajú ich vývesné štíty na verejné chodníky pred ich obchodmi. Absurdné? Áno, ale…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Dán