Kaczyński, Tusk, Danko

Keď chcel predseda strany PiS Jaroslaw Kaczyński – on je tou rozhodujúcou postavou v Poľsku, nie premiérka Beata Szydlová – silou-mocou zabrániť znovuzvoleniu Donalda Tuska za predsedu Európskej rady, sledoval tým svoje vlastné domáce politické ciele. Aké ciele sledoval Andrej Danko, ktorý sa do poslednej chvíle pokúšal zmeniť stanovisko slovenskej vlády k Tuskovi, vie iba on sám. Hádam.

09.03.2017 22:00
debata (17)

Ako pripomenula agentúra Reuters, Tuskova Občianska platforma za posledných desať rokov porážala Kaczyńského Právo a spravodlivosť kedykoľvek, keď bol Tusk v Poľsku. Kaczyński s Tuskom prehral vo voľbách v rokoch 2007 i 2011. Opak sa konzervatívcom podaril až v roku 2015, keď bol Tusk po prvý raz predsedom Európskej rady.

Problémy, ktorým čelí EÚ, sú dostatočne veľké aj bez toho, aby si ich sama zvyšovala volením funkcionárov, ktorých prvou starosťou je, ako ju oslabiť či rovno zrušiť.

Tuskova schopnosť porážať populárneho demagóga Kaczyńského jeho doterajším bruselským angažmán nemala ako utrpieť. Vo svojej funkcii neurobil žiaden taký prešľap, aký by ho diskvalifikoval v očiach euroveľmocí Nemecka či Francúzska, ani taký, aký by ho znemožnil v očiach „rodnej“ visegrádskej štvorky.

Dokonca ani Viktor Orbán, ktorý spolu s Kaczyńským hlásajú európsku „kultúrnu kontrarevolúciu“, nenašiel argumenty, ktoré by mu umožnili Tuska otvorene odmietnuť. Kaczyński v Tuskovi vidí prekážku pred parlamentnými voľbami 2019, ale najmä pred prezidentskými voľbami 2020, v ktorých by už Tusk mohol kandidovať.

Ak sa Európskej únii počas ďalších tridsiatich mesiacov Tuskovho mandátu podarí svoje ekonomické a politické ťažkosti udržať aspoň v dnešnej „pracovnej“ rovine, Kaczyński bude mať doma problém.

To je celé. Ideologické tančeky a Szydlovej apely na princípy EÚ, ktoré sa mali podľa nej prejaviť zvolením niekoho, o kom nikto v Európe okrem PiS neuvažoval, boli vonkajšou formou banálneho obsahu: poľskí konzervatívci sa nechcú zúčastniť na zvyšovaní autority liberálneho politika, ktorý môže o pár rokov ohroziť ich moc. Európska únia však jeho autoritu zvýšila, pretože posledné, čo teraz potrebuje, by bolo otvorenie hádky o obsadenie funkcie, ktorá bola dávno považovaná za uzavretú záležitosť.

Zostáva len záhadou, aký obsah skrývali tančeky nášho predsedu Národnej rady, ktorý začal čerstvo po svojom stretnutí s Kaczyńským v rámci návštevy Poľska tlačiť na zmenu postoja našej vlády. Jedno je isté.

Dankov argument, podľa ktorého Slovensko malo namiesto Tuska podporiť europoslanca za PiS Jacka Saryusza-Wolského, pretože sme súčasťou V4, bol neudržateľný. Traja zo štyroch členov V4 totiž svoj názor vyjadrovali zreteľne, a bol odlišný od názoru toho jedného.

Po druhé, predseda Európskej rady je predstaviteľom – čuduj sa svete – Európskej rady. Túžba politických strán zvyšovať si prestíž posielaním svojich ľudí do európskych funkcií je pochopiteľná, lenže stále sú to v prvom rade európske funkcie.

Problémy, ktorým čelí EÚ, sú dostatočne veľké aj bez toho, aby si ich sama zvyšovala volením funkcionárov, ktorých prvou starosťou je, ako ju oslabiť či rovno zrušiť. Tuskovým znovuzvolením únia zvíťazila, Kaczyński prehral, a Danko…?

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk