Narodeniny v Ríme

Stáročia známy výrok, že všetky cesty vedú do Ríma, dostal pred šesťdesiatimi rokmi takpovediac súrodenca s iným kompasom.

26.03.2017 22:00
debata (3)

Všetky cesty z Ríma začali viesť do Európy. Podpísaním Rímskych zmlúv sa položili základy Európskej únie.

Predseda Európskej rady Donald Tusk na slávnostnom summite správne upozornil, že únia ako politický celok bude existovať buď jednotná, alebo nebude vôbec. Prehnaným presadzovaním tzv. národných záujmov je síce možné niečo získať, ale v konečnom dôsledku priveľa stratiť. Takí Briti o tom zatiaľ len čítajú a počúvajú, straty začnú rátať po reálnom brexite. V každom zväzku štátov sa nájdu chybičky podobne ako v každom manželstve, ale rozumní partneri doň vstupujú s tým, že sú pripravení zvládnuť aj nepredvídané nepríjemné chvíle. S kompasom vzájomných ústupkov, ktorý im pomôže zachovať podstatu. Čiže spoločné výhody vzťahu. Aj v rodine európskych štátov.

V poslednom čase sa veľa hovorí o tom, čo treba urobiť, aby sa EÚ lepšie priblížila k svojim občanom. Je to o zodpovednosti lídrov členských krajín a špičiek únie v Bruseli, aby sa niekedy neocitli v sklenej guli, z ktorej automaticky označia za populizmus to, čo veľká časť spoločnosti vníma ako problém, pričom v ich predstavách vyzerá riešenie úplne inak.

Platí to však aj opačne. Nemali by sa Európania seba pýtať, čo majú urobiť, aby sa lepšie priblížili k EÚ? Musia. Je to o ich vlastnej zodpovednosti v uvažovaní, pretože inak by to vyzeralo na liečebňu, keby dospelého Európana mali lídri únie viesť za ruku ako dieťa, ktorému rozprávajú o výhodách členstva. Každý to musí chápať aj cítiť na vlastnej koži sám: Únia nevznikla pre Brusel, zrodila sa pre jej každého obyvateľa. Voľnosť pohybu, sloboda zamestnať sa kdekoľvek, prospech z eurofondov. Hospodársky pokrok a prepojenie ekonomík, čo sa podpisuje pod to, že obchodné väzby sú už také silné a vzájomne výhodné, že nepriamo bránia myšlienke vyvolať ozbrojené konflikty, čo, naopak, bývalo smutnou tradíciou, keď ešte všetky cesty z Ríma neviedli do Európy.

Samozrejme, že na Slovensku by sa od vstupu do únie dalo žiť aj lepšie. Zvlášť to cítia tí, čo poberajú minimálnu mzdu, ale jeden fakt nemôže poprieť iné, už zmienené výhodné fakty. Mimochodom, platy. Aj zásluhou členstva v EÚ je slovenská priemerná čistá mesačná mzda zhruba dvojnásobne vyššia v porovnaní s nečlenskými štátmi južne a východne od nás.

Vzhľadom na fakt, že Boh obmedzil inteligenciu človeka, zdá sa neférové, že neobmedzil aj jeho hlúposť, povedal kedysi niekdajší západonemecký kancelár Konrad Adenauer, ktorý bol pri podpise Rímskych zmlúv. V súčasnosti sa dá druhá časť vety vzťahovať na tých politikov, čo svojou obmedzenosťou spochybňujú členstvo v európskom zväzku.

Predstava odporcov EÚ by viedla (prinajlepšom) do slepej uličky. Obrátiť sa chrbtom k EÚ by bola najhrubšia chyba. Najhlúpejšia. Zvlášť to platí o Slovensku. Bez rímskeho kompasu sa dá vracať akurát tak do nebezpečnej minulosti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #summit