Priznanie?

Hackerské útoky pred americkými voľbami boli realitou. Bolo by preto dobré vedieť, kto za nimi stál – či to bola naozaj práca ruských tajných služieb s cieľom oslabiť Hillary Clintonovú, a čo je ešte dôležitejšie, či o nich Donald Trump vedel, resp. či ich nejakým spôsobom nekoordinoval.

03.04.2017 10:00
debata (26)

To, že generál Michael Flynn, bývalý bezpečnostný poradca nového amerického prezidenta, je ochotný vyjsť s pravdou von a výmenou za to chce imunitu, aby sa vyhol trestnému stíhaniu, možno de facto vnímať ako priznanie, že tento skutok sa stal. Lebo kto iný by mal lepšie vedieť o zasahovaní Moskvy do americkej predvolebnej kampane ako človek, ktorý pred dvomi rokmi sedel na večeri hneď vedľa Putina, ktorý dostával za prednášky v Rusku nemalé peniaze a ktorý napokon pre nejasné väzby na Rusko musel zo svojho úradu odstúpiť?

Je iróniou, že práve Flynn v súvislosti s Clintonovej prešľapom pri používaní súkromného mailu na pracovné účely (čo, mimochodom, urobil aj súčasný viceprezident Mike Pence) za neprijateľnú označil možnosť, že by Clintonovej poradcovia mali dostať imunitu. „Keď potrebujete získať imunitu, tak to znamená, že ste pravdepodobne spáchali zločin,“ povedal na sneme republikánov. To ešte netušil, že raz sa karta obráti proti nemu…

Aj keď Trump Flynna podporil – „mal by požiadať o imunitu, pretože tu ide o hon na čarodejnice “ – v konečnom dôsledku môže jeho výpoveď na americkej politickej scéne spôsobiť zemetrasenie, na konci ktorého by Trump čelil ústavnému vyjadreniu nedôvery a odvolaniu. Všetko zlé je však na niečo dobré. Pred nadchádzajúcimi voľbami vo Francúzsku a v Nemecku sú tamojšie tajné služby veľmi obozretné voči prípadným útokom zo strany ruských hackerov.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #kybernetické útoky #hackerské útoky