Spoločná hrozba

Teroristických útokov na metro bolo v Rusku už niekoľko, naposledy v roku 2010, keď v Moskve dve „čierne vdovy“ zabili 40 ľudí. Napriek tomu pondelkový výbuch bomby v petrohradskom metre prekvapil.

03.04.2017 22:00
debata (8)

Jednak tým, že v krajine sa už dlhší čas žiadny útok nestal a v Soči, kde sa s napätím čakalo, či sa olympijské hry nepokúsia narušiť teroristi, zvládli bezpečnostné zložky svoju prácu na výbornú.

Ďalším dôvodom, prečo bol útok taký neočakávaný, je fakt, že v meste sa konala schôdzka Putin – Lukašenko, ktorú sprevádzajú prísne bezpečnostne opatrenia. No je možné, že práve preto chceli teroristi ukázať svoju silu.

Zatiaľ môžeme iba špekulovať, kto za útokmi stojí – v minulosti by boli hlavnými podozrivými teroristi zo severného Kaukazu. Tí sú však „spacifikovaní“, a preto sa kaukazská stopa javí ako menej pravdepodobná.

Momentálne, keď pod vlajkou IS bojujú tisícky džihádistov z krajín bývalého Sovietskeho zväzu, je dosť možné, že za explóziou stoja práve navrátilci zo Sýrie. To by znamenalo, že islamistický teror sa po západných metropolách presunul aj na východ.

Summa summarum: Pokiaľ ide o islamistický teror, napriek výhradám k Putinovmu spôsobu vládnutia je nutné s Ruskom spolupracovať. Hybridná vojna, ktorú vedie Moskva proti Západu, je zákerná, no ak tu existuje spoločná hrozba, treba jej aj spoločne čeliť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Petrohrade