Kyberarmáda

Vojna sa dnes vedie inými prostrediami ako v minulosti. Rinčanie zbraní nahradili útoky na servery a prelamovanie hesiel s cieľom získať informácie.

07.04.2017 07:00
debata (3)

Po hackerských útokoch na e-mailové schránky Hillary Clintonovej pred americkými prezidentskými voľbami nenechávajú Nemci nič na náhodu. V stredu ministerka obrany Ursula von der Leyen (CDU) oznámila vznik veliteľstva, ktoré nazvali Kybernetický a informačný priestor (CIR).

A tak popri pechote, letectve a námorníctve budú mať v rámci armády jednotku na boj proti kybernetickým útokom. Znie to až neuveriteľne, ale podľa generála Ludwiga Leinhosa, ktorý je šéfom tejto novej jednotky, len za prvých deväť týždňov tohto roka smerovalo na sieť Bundeswehru 284-tisíc hackerských útokov!

Sčasti ide o špionáž, no čo je oveľa horšie – hlavným cieľom hackerov je zničenie armádnej infraštruktúry. Preto zhruba 13 500 vojakov a civilných spolupracovníkov bude mať na starosti týmto útokom predchádzať.

Prvým vážnym varovaním pre Nemcov bol výpadok internetu na konci novembra, za ktorým, ako sa ukázalo, stáli ruskí hackeri. Ak dokázali odstaviť milión ľudí od internetu, dokážu iste aj viac…

Septembrový termín volieb do Bundestagu sa blíži a dá sa očakávať, že hackerské útoky na vybrané ciele sa budú stupňovať. Hoci je veľmi nepravdepodobné, že by sa im podarilo voľby priamo zmanipulovať, stačí, ak sa im podarí ľudí zneistiť. Kyberkomando sa preto bude musieť obracať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kybernetická bezpečnosť