Takže čo?

Takže tých 59 striel Tomahawk dopadlo na leteckú základňu Šajrát tak, aby nepoškodili vzletové a pristávacie dráhy. „Dôvod, pre ktorý na ne vo všeobecnosti neútočíte, je ten, že sa dajú ľahko, lacno a rýchlo opraviť,“ vysvetľoval neskôr Donald Trump, ako inak, cez Twitter.

09.04.2017 22:00
debata (66)

Takže Američania pred útokom varovali Rusov, ktorí Šajrát tiež používajú. Nie je jasné, či varovanie šlo „cez Kremeľ“, alebo či boli varovaní iba tí ruskí vojaci, ktorí sa na základni bezprostredne nachádzali. Tak či onak, Rusi sa pred útokom stiahli. A, prirodzene, ešte predtým varovali svojich spojencov, vojakov Bašára Asada.

Keď teda desiatky striel vo štvrtok dopadali na základňu, dráhy zostali nedotknuté a sýrske lietadlá, ktoré boli pri nálete zničené, boli vraj pokazené kusy, zatiahnuté v hangároch a určené na opravy, takže sa nedali narýchlo premiestniť.

Keby to nebolo cynické, mohli by sme sa počudovať, že pri takomto nálete zahynuli vôbec nejakí sýrski vojaci. V každom prípade platí, že pri takomto nálete nezahynulo Asadovo letectvo ani základňa Šajrát. Už v sobotu z nej lietali lietadlá. A možno opäť nad mesto Chán Šajchún, kde ledva stihli pochovať desiatky civilistov zabitých jedovatými chemikáliami po utorkovom nálete.

Okrem toho, že Donalda Trumpa na útok proti sýrskej armáde nikto nesplnomocnil v medzinárodnom meradle, Trump si nevypýtal ani splnomocnenie amerického Kongresu. Čo je tiež problém, pretože americká ústava hovorí, že nie prezident, ale Kongres vyhlasuje vojnu a napadnutie armády suverénneho štátu – akokoľvek hnusný režim by to bol – ničím iným nie je.

Takže čo? Budeme ho chváliť, ako ho v týchto dňoch chvália aj mnohí takí, čo ešte pred týždňom súhlasili s tým, že najhoršia na držiteľovi atómového kufríka je práve jeho nepredvídateľnosť? Budeme bľabotať, že sa konečne správa ako prezident – pretože práve bombardoval niekoho, koho ešte nebombardoval?

Áno, „koho ešte nebombardoval“, pretože za tie tri mesiace už aj on stihol bombardovať, v Sýrii aj v Iraku. Tiež pri tom zomierajú civilisti, dokonca aj deti. V Jemene jeho saudskoarabskí spojenci medzitým bombardujú takmer výhradne civilistov a deti.

Americká ústava hovorí, že nie prezident, ale Kongres vyhlasuje vojnu. Trump si nevypýtal ani len splnomocnenie Kongresu.

Nikto nechce maľovať falošné znamienka morálnej rovnosti. Ide len o to, že Trumpova „mierumilovnosť“ bola a je rovnakým blufom, ako je blufom jeho terajšie údajné „dozretie“.

Zdanlivý obrat od „Asad pri moci je realita, s ktorou sa musíme zmieriť“, k demonštratívnemu náletu na Asadovu základňu znamená na pozadí všetkých týchto skutočností iba toľko, že Trump bude aj v takých vážnych veciach rovnako nepredvídateľný ako vo všetkom ostatnom.

Fakt, že Asad je vrah, že Vladimír Putin hrá v Sýrii svoju vlastnú krvavú hru a že sú skrátka oblasti sveta, v ktorých akoby už nikomu nezáležalo ani len na predstieraní existencie medzinárodného práva, nehovorí nič o tom, či bol Trumpov marketingový fake-nálet správny a oprávnený. Ani o tom, či Trump vie, čo robí, pretože ak je niečo jasné, potom to, že nijakú stratégiu nemá.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #útok na Sýriu