Lietajúci dobrí anjeli

Je viacero tém, ktoré dokážu spoľahlivo rozrušiť verejnosť a zaplaviť internet prejavmi vypätých emócií. Patrí medzi ne aj spôsob, akým sa prepravujú predstavitelia štátov na pracovné stretnutia alebo do svojho súkromia.

10.04.2017 08:00
debata (47)

Aj na Slovensku sa rozšírila vedomosť, že rakúsky prezident Alexander Van der Bellen bežne cestuje metrom či železnicou. Najnovšie vzbudilo pozornosť aj to, že fínsky predseda vlády Juha Sipilä podobne ako náš prezident Andrej Kiska rád lieta.

Nielen to, ako praktický fanúšik letectva si dokonca lietadlo aj odpilotuje, trebárs na zahraničné pracovné cesty. S naším prezidentom ho spája aj iné: podnikateľská minulosť.

Asi je jasné, že verejnosť zväčša netrápi, ak sa štátnikmi stávajú biznismeni. Mnoho z nás už uverilo, že ak niekto dokáže viesť firmu alebo sa „z nuly“ tzv. vlastnými silami dopracovať k peniazom, môže viesť aj štát.

Nekritický obdiv fanúšikov Andreja Kisku možno tkvie práve kdesi tam – v dávnom slovenskom príbehu o obyvateľoch hladových regiónov, ktorí sa po hospodárskych krízach vracali zo zámoria ako amerikáni ovešaní peniazmi.

Medzi rodákmi budili priam náboženský obdiv a ak sa im navyše ušlo pár odrobiniek zo stola, odpustili im aj veľkopanské móresy, ktoré idú na úkor všetkých. A stoja povedzme takmer milión eur.

Nezdá sa, že by Fíni venovali mimoriadnu pozornosť presúvaniu sa svojho premiéra v priestore. Nemajú veľmi prečo: ten si očividne uvedomuje, že za jeho nie práve najlacnejšiu leteckú vášeň by nemali platiť občania krajiny, ktorú vedie.

Ani keby ho mala vykupovať posvätná bázeň voči „inštitútu“ úspešného podnikateľa – filantropa. Veď dobrým anjelom netreba vysvetľovať, že najlepšie sa lieta za vlastné.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #Andrej Kiska #vládna Letka