Nepredvídateľný

Zatiaľ čo sa Sergej Lavrov a Rex Tillerson v Moskve snažili vyjasniť si aspoň okruhy, v ktorých ich vlády najviac nesúhlasia, prezidenti Vladimir Putin a Donald Trump, každý svojmu televíznemu publiku, vyjasňovali, ako veľmi navzájom nesúhlasia.

12.04.2017 22:00
debata (37)

Podľa Trumpových slov pre Fox News, Putin musí prestať podporovať Bašára Asada, inak riskuje, že Rusko sa stane na Blízkom východe nepodstatným hráčom. Podľa slov Putina pre Mir nie je jasné, či Asad pred týždňom naozaj použil chemické zbrane, zato však je jasné, že Trump bombardovaním Asadovej základne porušil medzinárodné právo.

Ruský líder vyhlasuje, že vzťahy sa od nástupu Trumpa k moci zhoršujú, Trumpovi ľudia zasa nezabúdajú každodenne upozorňovať, že najnovší vývoj je dôkazom, aké nesprávne bolo myslieť si, že by mala Trumpova vláda nejaké špeciálne väzby na Rusko a ruský kapitál. Takmer ako keď na vás niekto zahrá fintu a potrebuje sa opakovane uisťovať, že to na vás zaúčinkovalo.

Čo s prezidentom nukleárnej veľmoci, ktorý večer nevie, čo urobí ráno? To nie je vtip. To je hrozba.

Nech je to, ako chce, aj pre nás dôležitú otázku vyriekol ešte pred stretnutím so svojím americkým kolegom šéf ruskej diplomacie Lavrov: dôležité bude dozvedieť sa, čo Trumpova vláda skutočne (v Sýrii) chce. Ak by sme počúvali, čo o svojich úmysloch hovorí samotná Trumpova administratíva, obrázok, ktorý dostaneme, bude v lepšom prípade obrazom chaosu, v horšom prípade hrozbou veľmi neistej budúcnosti.

Stála predstaviteľka Spojených štátov v OSN Nikki Haleyová hovorí, že je jasné, že s Asadom pri moci v Sýrii nie je možné dosiahnuť mier, a zastavuje sa až celkom tesne pred otvoreným vyhlásením, že Asada odstránia Spojené štáty.

Tillerson hovorí, že Asada musí odstrániť sýrsky ľud, bez toho, aby špecifikoval, koho presne má na mysli: milióny civilistov na úteku pred smrťou z rúk jednej, druhej či tretej strany, rebelov, ktorí sa márne pokúšajú odstrániť diktátora už šiesty rok alebo bojovníkov z Frontu al-Nusrá a spol. Trump do toho všetkého vnáša „upokojujúci tón“ vyhláseniami, že americká armáda do Sýrie určite nepôjde, no zároveň, že novou červenou čiarou sú pre neho kazetové bomby (ktoré na sýrske mestá padajú nepretržite od roku 2011).

Strategický zmätok je pritom ešte tou lepšou možnosťou. Druhou je možnosť, že Trump bol do minulého utorka naozaj rozhodnutý nechať Asada tak, až naraz v stredu uvidel videá ukazujúce následky útoku v Chán Šajchúne. A že rozhodujúcim človekom, ktorý ho pomkol k akcii, bola naozaj jeho dcéra, ktorá má v Bielom dome pracovňu bez pracovného zaradenia, bezpečnostnej previerky či aspoň minimálnych skúseností s tým, čo sa tam preberá.

Vyberte si. Putin svoje úmysly rád najprv vehementne popiera, aby ich neskôr priznal ako úplnú samozrejmosť (Krym), niet však aspoň pochýb, že nejaké stredno- a dlhodobé úmysly má. Je možné ovplyvňovať ich, vzdorovať im či predchádzať. Čo s prezidentom nukleárnej veľmoci, ktorý večer nevie, čo urobí ráno? To nie je vtip. To je hrozba.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #Sergej Lavrov #Donald Trump #Rex Tillerson