Trpezlivosť

Severná Kórea raketovými testami tak dlho skúšala trpezlivosť svojich susedov až narazila – ku Kórejskému polostrovu mieri americká raketová loď Carl Vinson.

15.04.2017 10:00
debata (1)

Je pravda, že Spojené štáty sa prostredníctvom finančnej pomoci roky pokúšali komunistický režim v Pchjongjangu presvedčiť, aby „dostal rozum“. Keď nepomohlo ani 1,3 miliardy dolárov na potraviny a energie, Trump si myslí, že na vec treba ísť inak. To je však omyl.

Hoci nedávno v Sýrii ukázal, že nemá problém použiť zbrane, v tomto prípade len hrubá sila nestačí. Rozhodujúcim hráčom v regióne je Čína, a tak je nutné rešpektovať aj jej záujmy.

Predovšetkým, Severná Kórea vo vzťahu k Číne plní funkciu nárazníkovej zóny. Preto je americký vojenský zásah proti nej pre Čínu absolútne neprijateľný. Ak by totiž komunistický režim v Pchjongjangu padol a došlo by k zjednoteniu s Južnou Kóreou, v oblasti by sa značne posilnila pozícia Soulu a s tým by mal Peking veľký problém. Preto Číne súčasný stav vyhovuje.

Spojené štáty tak môžu maximálne rinčať zbraňami, aby pohrozili Kim Čong-unovi, a apelovať na Čínu, aby uplatnila svoj vplyv na kórejského diktátora. Čo by však Spojené štáty potrebovali najviac, je nejaký nový Henry Kissinger, ktorý by dokázal s Čínou a so Severnou Kóreou vyjednať obojstranne výhodný „deal“.

Až teda v sobotu KĽDR pri príležitosti 105. výročia narodenia Kim Ir-sena uskutoční ďalší test, treba zachovať chladnú hlavu. Jednak severokórejské rakety s jadrovými náložami do USA nedoletia, a tak treba len trpezlivo počkať až režim sám skolabuje. A ako vieme z vlastnej skúsenosti, raz sa to stane.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR