Z opačného konca

Pri zavedení pluralitného systému zdravotných poisťovní sa očakávalo, že konkurencia prinesie vyššiu spokojnosť užívateľov. Skutočne spokojní však zatiaľ môžu byť iba majitelia poisťovní.

21.04.2017 22:00
debata (3)

Pacienti zatiaľ výhody pluralitného systému príliš nepocítili, pretože podmienky v poisťovniach sa líšia len minimálne.

Aj preto sa vzápätí začala diskusia o obmedzení zisku zdravotných poisťovní, ktorá v roku 2007 vyústila do prijatia zákona. Hoci Ústavný súd v roku 2011 vyhlásil, že obmedzenie podnikania je v rozpore s Ústavou SR a zákaz vyplácania zisku zrušil, teraz minister Drucker opäť prichádza s návrhom, ktorý je údajne právne čistý.

Mali by vzniknúť dva fondy: „prevádzkový" a „liečebný“, pričom všetky peniaze určené na liečbu pacientov by mali byť použité na tento účel a nebolo by možné z nich vyplácať dividendy.

Aj keď nejaká forma regulácie v tejto oblasti je viac ako žiaduca, je otázne, kto a ako určí, koľko si môže poisťovňa ponechať na prevádzkové náklady. V lepšom prípade sa dá predpokladať, že výška tejto cifry bude predmetom každoročných ťahaníc, v horšom, že poisťovne opäť zažalujú štát pre obmedzenie podnikania.

Možno by sa na vec malo ísť z opačného konca – konečne zaviesť platby za diagnostickú skupinu (DRG), aby bolo jasné, koľko čo skutočne v zdravotníctve stojí, a až potom prijímať takýto zákon.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné poisťovne #zisk zdravotných poisťovní