Facka

Európska únia bola voči Viktorovi Orbánovi dlho veľmi zhovievavá, hoci v Maďarsku dochádza k postupnej demontáži demokracie.

26.04.2017 22:00
debata (33)

Po tom, čo v roku 2000, kvôli účasti krajne pravicovej FPÖ v rakúskej vláde, prijala sankcie proti Rakúsku (a následne ich veľmi rýchlo zrušila), akoby Bruselu chýbala odvaha jasne pomenovať stav vecí a ísť do konfliktu s niektorou z členských krajín, ktorá začala porušovať elementárne pravidlá.

U našich južných susedov síce stále existujú slobodné voľby, formálna sloboda slova aj nezávislé súdnictvo, všetko je však „napasované“ tak, aby to vyhovovalo Fideszu. Orbán krok za krokom upevňuje svoju moc.

Občasné vyhlásenie členov Európskej komisie na margo politiky Viktora Orbána nemohli tohto autokrata nijako vyrušiť. Pohár trpezlivosti však pretiekol, pretože tentoraz zašiel priďaleko – na akademické slobody si dovolili siahnuť iba diktátori, a tak komisia nemohla mlčať. V súvislosti s novým maďarským vysokoškolským zákonom, ktorého jasným zámerom je likvidácia Stredoeurópskej univerzity, preto začala proti Budapešti právne konanie. Akokoľvek sa Orbán pokúšal tento krok na pôde europarlamentu bagatelizovať, je to pre neho facka. Na rozdiel od tej „otcovskej“, ktorú dostal pred časom od Junckera, táto ho aj skutočne zabolí.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán