Pohotovosť

S fungovaním pohotovostí na Slovensku nie je spokojný nikto. Pacienti preto, lebo ich počet sa neustále redukuje.

28.04.2017 09:00
debata (5)

V niektorých menších mestách, kde lekárska služba prvej pomoci bola „odjakživa“, musia po novom pomoc hľadať až v okresnom meste. Nehovoriac o Bratislave, kde je situácia priam tristná.

Lekári zasa kvôli slabému finančnému ohodnoteniu, množstvu nadčasov a aj kvôli tomu, že pohotovosti častokrát suplujú ambulantnú liečbu.

Hoci je roky zrejmé, že súčasný stav je neudržateľný, ani jednému ministrovi zdravotníctva sa veľmi nechcelo týmto problémom zapodievať.

Nový minister si vysúkal rukávy a prišiel s riešením, na aké sme v našich končinách už zvyknutí… Namiesto toho, aby štát obnovil pôvodnú sieť pohotovostí, urobil pravý opak. Pohotovostí bude menej (slabou útechou pre pacientov môže byť iba to, že minister ustúpil od pôvodných ešte radikálnejších plánov). Tým, že sa prevádzka pohotovostí skráti do 23. hod., vyšiel v ústrety lekárom, ktorí nebudú musieť ťahať nočné, a dostanú aj vyššie príplatky. Za kratší koniec tak opäť bude ťahať pacient. V noci síce bude môcť zájsť na urgent, tu si však priplatí a pravdepodobne aj viac posedí v čakárni.

Istým pozitívom je, že lekári budú musieť ordinovať minimálne 30 hodín týždenne, takže časť ľudí, ktorá jednoducho nestihla ísť k všeobecnému a svoje zdravotné problémy riešila na pohotovosti, odpadne.

Jednoducho povedané, nový model lekárskej služby prvej pomoci bude síce v účtovnej položke mal dať/dal, vyzerať lepšie, ale pokiaľ ide o pacientov, tak tí po večeroch budú ďalej hromžiť na systém.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #pohotovosť #lekárska služba