Ako zvýšiť platy

Francúzi zarábajú v čistom priemerne 2 300 eur mesačne a mnohí sa z frustrácie obzerajú po populistických politikoch. Neuvedomujú si, že to je cesta do pekla. Našťastie ešte veľká časť Francúzov má zdravý rozum a volí normálneho kandidáta.

28.04.2017 22:00
debata (13)

Na Slovensku sú platy oproti Francúzom tretinové a normálne politické sily majú našťastie stále slušnú podporu od obyvateľstva. Platy v oboch krajinách vychádzajú z historických okolností. Francúzi za roky vybrúsili kapitalizmus, slovenská ekonomika zaspala za socializmu v čase normalizácie a stratený čas sa dobieha ťažko. Reformy sú niekedy lepšie, inokedy čiastkové a ich príprava je často pomalá.

Na Slovensku predovšetkým chýba diaľnica naprieč krajinou, nevieme sa zbaviť byrokracie a širokého aparátu úradníkov. Aby sme prevádzku štátu vedeli financovať, platíme vysoké odvody z platov. Sociálny systém je málo adresný a mnohí ľudia radšej sedia doma na dávkach, ako by išli pracovať. Pomer platov a dávok po zohľadnení nákladov na ubytovanie a dopravu ich nemotivuje k tomu, aby za prácou vycestovali. Pracovné možnosti sa výrazne zlepšili, narástli aj platy, a to vlani v priemere až na úroveň vyše 900 eur za mesiac.

To, že vláda aktuálne ide meniť Zákonník práce, zvyšovať príplatky za nadčasy, víkendy, sviatky či prácu v noci, je dobrá správa. Firmy si to naozaj môžu dovoliť. Aby si vláda mohla dovoliť ešte viac, treba zvýšiť elektronizáciu verejnej správy a znížiť administratívu. Tlačivo ľudia vyplnia na internete a úradníka štát nepotrebuje, na trhu práce sa uplatní. Potom by sa mohli nájsť peniaze aj na chýbajúce úseky diaľnic, pokles odvodov pre pracujúcich, aj na rast penzií.

Slovenskí pracujúci si uplatnenie nájdu vždy. V Európe patríme medzi najpracovitejších, čo dokazujú aj štatistiky, podľa ktorých 16 percent zamestnancov pravidelne pracuje v noci a zhruba každý piaty cez víkendy. Žiaden iný národ toľko v noci nepracuje. Príplatok za prácu v noci je podľa terajšieho Zákonníka práce na úrovni 20 percent z hodinovej minimálnej mzdy. To je naozaj málo. Pri súčasnom raste zamestnanosti si firmy môžu dovoliť viac a ani nárast príplatku za víkendovú prácu na 100 percent priemernej mzdy nikoho nezruinuje. Na druhej strane vláda musí stále dokazovať, že služby, ktoré poskytuje súkromnému sektoru, stoja za to.

Popri zlepšovaní hospodárenia a ustavičnej snahe o reformu verejnej správy je potrebné, aby sa rozostavalo viac diaľnic. V súčasnosti sa len dobiehajú projekty, ktoré sa začali stavať už za minulej vlády. To nestačí. Diaľnice sú určite lepšia investícia do budúcnosti ako nulový deficit verejných financií, ktorý si koalícia nateraz stanovila ako prioritu. Bez diaľnic sa mnohé regióny vyľudnia a potom sa pre ne už darmo budú hľadať investori, keď v nich nenájdu zázemie v podobe mladých ľudí ochotných a schopných pracovať, funkčných škôl. Slovensko si musí dať veľký pozor, aby v regiónoch nezmeškalo vlak. Situácia na trhu práce sa zlepšuje, ale naprávať stále treba veľa vecí.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #priemerná mzda