Fotopríležitosť

Angela Merkelová na stretnutí s Vladimirom Putinom. Fotopríležitosť, alebo naozajstná udalosť?

02.05.2017 22:00
debata (5)

Obe strany si pred stretnutím dali záležať na tom, aby očakávania neboli nieže prehnané, ale takmer žiadne. Obe strany sa potrebujú. Každá však za zmenu svojho postoja niečo očakáva od tej druhej.

Úloha nemeckej kancelárky, ktorá patrí k najpevnejším zástancom sankcií, je kľúčová. Putin sa nedostane k úľavám bez vôle Merkelovej.

Vladimir Putin potrebuje Angelu Merkelovú na svojej strane v otázke ekonomických sankcií. Nepochybne možno dlho a do istej miery aj úspešne špekulovať o tom, nakoľko sa pod zlý stav ruskej ekonomiky podpísali nízke ceny ropy. Keďže ruská ekonomika pripomína jednu veľkú čerpaciu stanicu, je jasné, že svetové ceny hlavných vývozných komodít ňou dokážu zamávať ako máločo iné. Nepochybné však tiež je, že aj to „máločo iné“, čo môže ruská ekonomika na medzinárodnom trhu ponúknuť, bolo zasiahnuté: sankciami Európskej únie a USA vyhlásenými po ruskej anexii Krymu pred tromi rokmi. Hoci o sankciách na európskej pôde oficiálne rozhoduje únia ako celok, úloha nemeckej kancelárky, ktorá patrí k ich najpevnejším zástancom, je kľúčová. Putin sa nedostane k úľavám bez vôle Merkelovej.

Angela Merkelová potrebuje spoluprácu Vladimira Putina pri riešení situácie v Sýrii. Mier v Sýrii – odhliadnuc už od prostého faktu, že mier ako taký nepotrebuje zvláštny dôvod na to, aby sa oň usilovalo – by bol aj z pragmatického európskeho hľadiska dozaista užitočnejším krokom k riešeniu utečeneckého problému, ako pochybné dohody s čoraz pochybnejším Recepom Tayyipom Erdoganom. Bol by otvorením cesty k rekonštrukcii krajiny a k návratu podstatnej časti miliónov jej obyvateľov, ktorí pred mnohostranným konfliktom ušli za hranice. Mier v Sýrii však momentálne sotva nastane bez Vladimira Putina a Putin sotva pristúpi na mier bez Bašára Asada.

Oficiálnym dôvodom prvej návštevy Merkelovej v Rusku po niekoľkých rokoch zmrazenej komunikácie bolo diskutovať s ruským prezidentom o júlovom stretnutí skupiny G20 v nemeckom Hamburgu. Pre Putina je G20, odkedy bolo Rusko kvôli Krymu vylúčené z G8, jedinou platformou, na ktorej sa môže stretať s medzinárodnými lídrami.

Karty sú však rozdané popísaným spôsobom. Ak chce nemecká kancelárka ruského prezidenta pomknúť k tlaku na separatistických lídrov v Donbase a nastoleniu mieru na Ukrajine podľa plánov z Minska, ruský prezident bude žiadať uvoľnenie sankcií. Na druhej strane, ak chce Putin dosiahnuť čokoľvek so sankciami, najprv sa niečo žiada od neho. Zasadiť sa o dodržiavanie ľudských práv v Čečensku, o čo ho včera nemecká kancelárka výslovne požiadala, by malo byť povinné minimum.

Kto koho potrebuje viac? Bez definície, kde presne je polovica cesty, nie je veľká nádej, že by sa tu dalo stretnúť na polceste. Fotopríležitosti sú fajn. To podstatné je vecou licitácie: Sýria, Ukrajina, Líbya… Navonok sa povie, že všetci si želajú, aby mier zavládol čo najskôr. Ako sa to presne i deje.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin