Podľa reči poznáte ich

Slovenské verejné financie sú v takej dobrej kondícii, ako už dávno neboli. Ak teda všetko pôjde tak ako doteraz, najbližších 50 rokov nám žiadna dlhová kríza nehrozí. Toľko analytici z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

03.05.2017 22:00
debata (3)

Táto dobrá správa iste poteší všetkých, ktorí majú pocit, že uťahovania opaskov sme si už užili viac než dosť.

Optimizmus je iste namieste, no kdesi za tým sa skrýva permanentná hrozba populizmu. Jedna vec sú totiž predikcie založené na makroekonomických údajoch a druhá vec ambície politikov. Tí, keď sa chcú zapáčiť voličom, strácajú zábrany.

Ako dobrý príklad nám môže poslúžiť Grécko. Bývalý premiér Andreas Papandreu (inak vyštudovaný ekonóm) v snahe získať si priazeň voličov nadelil gréckym dôchodcom štedré penzie a mnohých svojich priaznivcov zamestnal vo verejnom sektore.

Kým ešte v 80. rokoch to grécka ekonomika ako-tak utiahla (krajine pomohol aj vstup do EÚ), tak postupne začala strácať dych. Bezuzdné utrácanie, slabý hospodársky rast a odliv kapitálu sa ukázali ako smrteľná trojkombinácia.

Kým ešte na konci predchádzajúceho milénia dlh Grécka dosahoval „iba“ 96,6 % HPD, tak po vypuknutí krízy sa vyšplhal na súčasných neuveriteľných 181,2 % HDP!

Slovensko je v inej situácii – súčasná vláda sa snaží udržiavať rozpočtový schodok pod kontrolou, ekonomika šliape ostošesť a investície prichádzajú. Nik však nevie, kto sa skrýva za rohom. Je to predovšetkým na voličoch – aby včas rozpoznali nebezpečenstvo a nepodľahli vábeniu populistov. Nuž, podľa reči poznáte ich.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #verejné financie