Salto mortale

V živote existujú častokrát iba zlé a ešte horšie riešenia. Premiér Sobotka sa v utorok rozhodol obetovať celú vládu, len aby z Babiša neurobil martýra.

05.05.2017 20:00
debata (24)

Veľmi rýchlo sa však ukázalo, že vydať sa na milosť a nemilosť Zemanovi bol ten najhorší možný variant. A preto siahol po zlom riešení – predsa len Babiša z vlády odvolá.

Normálny prezident za normálnych okolností by demisiu prijal, ustanovil úradnícku vládu, alebo by ju v demisii nechal dovládnuť. Lenže Zeman robí iba to, z čoho má prospech a príležitosť pomstiť sa Sobotkovi za zradu pri voľbe prezidenta v roku 2003 si teraz nemohol nechať ujsť. A tak si ju vo štvrtok „vychutnal“.

Ani okolnosti nie sú normálne – pomaly sa zvolebnieva a v súboji o Pražský hrad sa mu podpora najsilnejšej strany hodí.

Keď sa však človek na situáciu pozrie z odstupu, tak si nemôže nevšimnúť, že je v tom aj kus zlomyseľnosti – Zeman systematicky ničí dielo, ktoré sám v minulosti vybudoval. Tento „herostratovský“ čin je o to nepochopiteľnejší, že Česko bolo v tomto smere unikát – v žiadnej inej krajine na východ od Berlína neexistovala autentická sociálna demokracia s viac ako storočnou históriou, všade inde to boli iba rôzne postkomunistic­ké klony.

V tejto chvíli sa zdá, že ČSSD bude nasledovať osud ODS – stane sa marginálnou stranou, pričom karty bude rozdávať niekto iný.

Možné, aj keď menej pravdepodobné, je však i to, že ČSSD sa konečne podarí ľuďom otvoriť oči a ukázať im, čo je vlastne Babiš zač – neplatenie daní, účelové čerpanie dotácií na Bocianie hniezdo, vlastníctvo médií, ktoré slúžia jeho politickým a mocenským záujmom – to je dostatok dôvodov, ktoré ho môžu diskvalifikovať, aby sa stal budúcim premiérom. Sobotkovo salto mortale by tak predsa len malo zmysel.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Bohuslav Sobotka