Matovičova paranoja

Igor Matovič v pondelok predviedol teátro, na aké je už slovenská verejnosť zvyknutá: pospomínal všemožné príkoria, ktoré boli na ňom „spáchané“ a so slzami v očiach a chvejúcim sa hlasom oznámil, že on už veru nebude „viac chodiť do parlamentu ako poskok“.

09.05.2017 22:00
debata (58)

Toto vyjadrenie evokujúce ľudovú vzburu voči neprávostiam však u väčšiny smrteľníkov muselo vyvolať presne opačnú reakciu, ako chcel navodiť, lebo parlament nie je práve tým miestom, kam sa chodí za trest…

Matovičovi štylizovaná rola ukrivdeného zjavne sedí, zahral ju už úspešne viackrát, no tentokrát svoj „majsterštuk“ posunul o level vyššie, keď sa rozhodol vydávať svoj subjektívny pocit za argument.

Človek nemusí mať Andreja Danka v láske, no bez akýchkoľvek rukolapných dôkazov obviniť šéfa parlamentu z toho, že sa usiluje Matoviča zlikvidovať, si vyžaduje veľkú dávku paranoje. Verejne činné osoby musia byť pripravené na to, že medzi nami existujú psychickí labilní ľudia, ktorí sa im môžu vyhrážať napadnutím či dokonca smrťou. Kto to nie je schopný tento fakt akceptovať, nemá v politike čo hľadať.

Matovičovi štylizovaná rola ukrivdeného zjavne sedí, zahral ju už úspešne viackrát, no tentokrát svoj „majsterštuk“ posunul o level vyššie, keď sa rozhodol vydávať svoj subjektívny pocit za argument.

Mali sme tu už v minulosti politika, ktorý si z parlamentu urobil holubník a radšej sa venoval futbalovej kariére. Mali sme tu už politika, ktorý sa verejnosť snažil presvedčiť, že sa ho usilovali zavraždiť a stal sa premiérom, no ešte sme tu nemali politika, ktorý by svoju paranoju vydával za dôvod, prečo nemôže chodiť do Národnej rady.

Paranoja pritom Matoviča sprevádza od začiatku jeho kariéry. Ako inak sa dá nazvať jeho požiadavka, aby sa členovia KDS a OKS, s ktorými pôvodne chcel ísť na jednej kandidátke do volieb v roku 2012, podrobili skúške na detektore lži? Polygraf sa používa pri zločincoch, a nie pri budovaní strany, kde dôvera je prvoradá!

A čo si možno myslieť o človeku, ktorý bez akýchkoľvek dôkazov začne vyhlasovať, že premiér má na účtoch v Belize 675 miliónov dolárov?

Že je to egocentrický šašo, ktorý sa slovenskú politiku snaží premeniť na permanentnú estrádu (a aj sa mu to darí).

A preto je vlastne dobre, že Matovič sa rozhodol nechodiť do parlamentu (akokoľvek to možno považovať za prejav obrovskej svojvôle). Verejnosť bude aspoň čiastočne ušetrená od jeho eskapád. No ešte lepšie by urobil, keby sa z politiky stiahol úplne. Pomohol by tým predovšetkým celej opozícii, lebo ak má byť zmysluplnou alternatívou voči súčasnej moci, tak musí byť predovšetkým dôveryhodná.

A ľudia ako Matovič, Kollár či Kotleba, ktorí sú stelesnením antipolitiky, jej na dôveryhodnosti nijako nepridávajú. Skôr naopak, sú vlastne prekážkou vzniku akejkoľvek „normálnej“ pravicovej ponuky pre voličov. Zviesť sa na vlne protestu je jedna vec, no tvoriť koncepčnú politiku je niečo úplne iné. A Igor Matovič, ktorý sa už stihol rozhádať pomaly s každým politikom, dokáže garantovať jediné – že svojou prítomnosťou rozbije na atómy aj tú najpevnejšiu entitu.

Matovič si jednoducho pomýlil povolanie. Parafrázujúc filozofa I. Kanta, nemusí zúfať, lebo ak nepochopil, o čo v politike ide, existujú aj iné profesie…

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič