Bond nepríde

Počítače a internet nám neuveriteľne zjednodušili život. Odvrátenou stranou digitálnej éry je to, že čím je systém komplikovanejší, tým je aj zraniteľnejší.

14.05.2017 15:43
debata (5)

Dôkazom toho sú zákerné hackerské útoky, pri ktorých od ľudí vyžadujú výkupné. V ničom sa nelíšia od „klasického“ teroru, ktorého podstata spočíva v tom, že nik nevie kde, kedy a koho zasiahne.

Hackeri, ktorí zaútočili v uplynulých dňoch, síce nežiadali výkupné 100 miliónov libier v diamantoch, ako v legendárnej bondovke Thunderball, no aj tak sa im podarilo paralyzovať nemocnice po celom Anglicku a ochromiť chod ruského ministerstva vnútra.

V bondovkách je však vždy naporúdzi agent 007, ktorý dokáže zmariť plány zločineckej organizácie Spectre. A tak únos lietadla vyzbrojeného atómovými bombami, prostredníctvom ktorého chcel zloduch Blofeld vydierať vlády, mu napokon nevyšiel.

Takého Jamesa Bonda by sme potrebovali aj dnes. Podľa prieskumu spoločnosti Juniper Networks sú už zisky z kyberkriminality väčšie ako výnosy z obchodu s drogami!

Kým v minulosti sa počítačoví zločinci snažili vytiahnuť peniaze od ľudí prostredníctvom tzv. phishingu (útočník vytvoril kópiu stránky, na ktorú sa užívateľ prihlásil pod svojím menom a heslom, vďaka čomu hacker získal prístup k jeho účtu), postupne sa ich záujem presunul k ransomwaru, čo je vydieračský softvér, ktorý od užívateľov vyžaduje výpalné a v prípade, že nezaplatia, tak im zašifruje súbory v počítači.

WanaCrypt0r 2.0, ktorý narobil šarapatu v uplynulých dňoch, je veľkým varovaním. Vlády by sa mali pripraviť na novú éru – keď vojnu budú viesť neviditeľní nepriatelia, no my pritom vieme, že žiadny Bond nepríde…

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #kybernetický útok #kyberpriestor #počítačový útok #malware