Trumpov čierny týždeň

Čierny týždeň prezidenta USA pokračuje. Z otázky, či sa Donald Trump nakoniec vo funkcii "neodrovná" sám, sa pomaly stáva otázka, kedy sa tak stane.

17.05.2017 22:00
debata (17)

Zrejme vtedy, keď si republikáni uvedomia, že držať mu ďalej chrbát bude pre nich väčšou katastrofou, ako hanba spojená s vypoklonkovaním ho z úradu.

Bývalý riaditeľ FBI James Comey mal zvyk robiť si zo svojich dôležitých pracovných stretnutí okamžite zápisky, ktoré potom zakladal do systému. Minimálne raz mu už tento zvyk pomohol. V roku 2013 mohol vďaka nemu doložiť, že ako zástupca ministra spravodlivosti vo vláde Georgea W. Busha skutočne odmietal takzvaný waterboarding. Tento fakt prispel k jeho vymenovaniu za šéfa FBI prezidentom Barackom Obamom.

Dnes majú interné memorandá exriaditeľa Comeyho ešte onakvejšiu cenu. Môžu totiž prispieť k tomu, že po Nixonovi uvidíme ďalšieho amerického prezidenta, ktorý bude musieť predčasne a s hanbou opustiť Biely dom.

Trump vyhodil šéfa FBI uprostred vyšetrovania liniek medzi ľuďmi z jeho volebného štábu a Rusmi. Oficiálnemu dôvodu – že sa tak stalo preto, lebo Comey sa nesprával férovo k Trumpovej protikandidátke Hillary Clintonovej – neuveril nikto, kto si pamätá, ako vtedy budúci prezident skandoval spolu s davmi „Zavrite ju!“ Veľmi rýchlo sa ukázalo, že naozaj niet čomu veriť. Hneď v prvom interview po Comeyho vyhadzove Trump opäť raz hodil svojich „spin doktorov“ pod vlak a pochválil sa, že to bolo jeho osobné rozhodnutie a nie návrh ministra spravodlivosti, a že pri Comeyho vyhadzove naozaj myslel na jeho vyšetrovanie ruskej stopy.

Vzápätí nato Trump prijal ruského ministra zahraničia a ambasádora v Oválnej pracovni. Keď vyšlo najavo, že sa pred svojou návštevou pochválil informáciou, ktorá mala zostať utajená aj pred spojencami USA, opäť raz hodil cez palubu svojich ľudí, ktorí sa pokúšali tvrdiť, že sa to nestalo. Na Twitteri sa pochválil, že veď ako prezident môže s tajnými informáciami nakladať, ako chce, tak čo. Nuž a teraz vďaka spomínaným Comeyho záznamom vieme, že Trump riaditeľa FBI priamo žiadal, aby prestal vyšetrovať jeho poradcu pre bezpečnosť Mikea Flynna. Pri inej príležitosti zasa žiadal, aby mu Comey sľúbil osobnú lojalitu.

Trump sa teda priznal, že sa pokúša zabrániť vyšetrovaniu tým, že vyhodí človeka, ktorý ho vyšetruje. Zo svojho ministra spravodlivosti urobil konšpirátora, keď nepriamo priznal, že jeho list so žiadosťou o Comeyho prepustenie bol iba fingovanou zámienkou. Bezstarostne sa priznal, že zdieľa citlivé informácie s nespojeneckou mocou. Zo šéfa FBI sa neústavnou žiadosťou o lojalitu tiež pokúšal urobiť konšpirátora, a keď to nevyšlo, vyhodil ho a ešte sa ho pokúša zastrašovať zmienkami o nahrávkach, o ktorých má Comey dúfať, že sa neobjavia na verejnosti.

To všetko vyšlo najavo za jeden jediný týždeň. Postačí republikánskej väčšine tento týždeň, alebo budú musieť prísť ďalšie, ešte horšie? To je otázka, ktorú dnes vo Washingtone riešia všetci. Vrátane Trumpa.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump