Diaľničné príslovia

Na každom prísloví vždy niečo je, ale treba ho použiť rozumne.

20.05.2017 08:00
debata

Pri diaľniciach sa toho v poslednej dobe nahovorilo veľa, ale nie vždy v prospech ľudí. Rozumné príslovia a analýzy sú striedané prepočtami, ktoré majú skôr teoretický či politický nádych. Lietajú tu čísla o možnej úspore na obchvate Prešova najprv v sume takmer pol miliardy eur, potom odrazu už „len“ v sume 200 miliónov eur. Čo je za úsporou? Vraj pri severnom obchvate stačí polovičný profil. Teda je to predražené?! Opozícia je vo vytržení a časť pozorovateľov automaticky tiež.

Lenže v skutočnosti polovičný profil nestačí. Ukazuje to aktualizovaný dopravný model a aj normálny zdravý rozum. Až severný obchvat Prešova odľahčí mesto od dopravných zápch. Zaujímajú kritikov tieto fakty? Či ide len o to kopnúť si a naháňať politické body? O čo vlastne ide? Je za tým ideologické nastavenie? A čo fakty? Táto povrchnosť a hra na niečo, čo nie sme, ubližuje všetkým. V spomínanom prípade najviac Prešovčanom.

Na Slovensku zatiaľ určite platí, že najdrahšia diaľnica je tá, ktorá nie je postavená. A v prípade obchvatu Prešova platí aj to, že najlacnejšie nie je najlepšie. Určite neplatí slogan, že najdrahšia je tá diaľnica, po ktorej nik nechodí. Sme stále krajinou bez poriadnych ciest a to nás veľmi limituje. Ak máme hovoriť o polovičných profiloch, tak len ako o dočasnom riešení v naozaj málo rušných lokalitách. Nemať ambíciu mať raz všade poriadne cesty by znamenalo rezignovať na rozvoj regiónov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice