Pán chvastoš

Donald Trump vyrazil na svoju prvú zahraničnú cestu a celý svet je v pozore. Nik totiž netuší, čím nevyspytateľný prezident opäť prekvapí. Po tom, čo si pustil ústa „na špacír“ pred S. Lavrovom a S. Kisľakom priamo v Oválnej pracovni Bieleho domu (čo je samo osebe dosť nezvyčajné miesto na oficiálnu schôdzku), sa dá očakávať, že svojej povesti nezostane nič dlžný ani v Saudskej Arábii a Izraeli.

19.05.2017 22:00
debata (26)

Stačí, keď mu opäť niekto polichotí a on sa na revanš „pochváli“, akými informáciami disponuje… Najmä v Izraeli s napätím očakávajú, čo zasa „porozpráva“, pretože správu, že teroristi z Islamského štátu dokážu do prenosných počítačov nainštalovať ultratenké bomby, ktorú prezradil na schôdzke s ruským ministrom zahraničných vecí a ruským veľvyslancom, Washingtonu poskytol práve Tel Aviv. Spojené štáty následne zakázali v niektorých letoch z Blízkeho východu používať na palube laptopy.

Trump je síce silne motivovaný uspieť tam, kde Obama zlyhal, no zastaviť vojnu v Sýrii, zničiť Islamský štát a zabrániť ďalšiemu neúspechu pri izraelsko–palestínskom vyjednávaní je priam sizyfovská úloha. sizyfovská úloha.

Americká zahraničná politika bola v minulosti vždy predvídateľná, no Spojené štáty sa pod vedením Donalda Trumpa zmenili na nevypočítateľného hráča. To robí vrásky nielen spojencom, ale aj jeho vlastnej administratíve.

Keďže na spomínanej schôdzke boli len Rusi a pár amerických predstaviteľov, je pravdepodobné, že redakcii The Washington Post poskytol informáciu niekto z nich. Jednoducho vysokopostavení úradníci z Bieleho domu boli takí znepokojení tým, čo Trump vyvádza, že už sa na to nemohli pozerať a zariadili únik informácií.

Trump pripomína veľké dieťa, ktoré sa rado chvasce pred ostatnými. Faktom je, že vlastne robí iba to, čo robil celý život – je rád stredobodom pozornosti, a tak preháňa, pričom nejakým zázrakom sa mu to doteraz vždy prepieklo. Lenže teraz už nie je biznismen, ktorý riskuje, že o všetko príde, ale prezident superveľmoci disponujúcej jadrovými zbraňami.

Hoci sa chvíľu zdalo, že sa obklopil poradcami, ktorí na neho budú mať vplyv, tak sa ukazuje, že ich vôbec nepočúva a ďalej sa správa impulzívne. A keďže sa ani neunúva študovať podklady a riadi sa svojimi „inštinktmi“, tak má zarobené na ďalší problém. No a tento hromotĺk prichádza na veľmi krehkú blízkovýchodnú pôdu, kde treba našľapovať po špičkách.

Obamova zahraničná politika na Blízkom východe bola nemastná-neslaná a priniesla tomuto regiónu mnoho problémov. V podstate jediná vec, čo sa mu podarilo, bola dohoda s Iránom, no jeho predpoklad, že tým posilní umiernené sily v Teheráne, sa nenaplnil. Priam osobná averzia voči izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi vážne naštrbila vzťahy medzi obomi krajinami.

Trump je síce silne motivovaný uspieť tam, kde Obama zlyhal, no zastaviť vojnu v Sýrii, zničiť Islamský štát a zabrániť ďalšiemu neúspechu pri izraelsko-palestínskom vyjednávaní je priam sizyfovská úloha. Tu mu nepostačia silácke vyhlásenia, tu je potrebná tichá diplomacia.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump