Roboty prichádzajú

Výška dôchodku v priebežnom systéme závisí od toho, koľko ľudí prispieva svojimi odvodmi do rozpočtu. Keď je tento pomer nepriaznivý, napríklad v pomere k dôchodcom je príliš málo ľudí v produktívnom veku, respektíve je veľa nezamestnaných, tak peniaze na dôchodky chýbajú.

23.05.2017 07:00
debata

Na Slovensku sa v posledných rokoch podarilo mieru zamestnanosti dostať na čísla spred krízy, keď u nás pracovalo 68 ľudí zo sto. V porovnaní s krajinami, ako je Švédsko, Nemecko, ale aj Česko, kde toto číslo dosahuje 75 %, je to však stále málo.

Ďalší problém je klesajúca pôrodnosť. Tento negatívny trend sa síce dlhodobo nedarí zvrátiť, no aj tu existuje riešenie – riadená migrácia. Či sa nám to páči, alebo nie, bez šikovných hláv a pracovitých rúk cudzincov sa do budúcnosti nezaobídeme.

Najväčší problém z hľadiska zamestnanosti, a teda aj dôchodkov, však predstavuje robotizácia. Tak ako je u nás v súčasnosti malá časť obyvateľstva prakticky nezamestnateľná, tak do budúcnosti hrozí, že robotizácia vytvorí masu nezamestnateľných ľu­dí.

Roboty môžu totiž vrátiť priemyselnú výrobu späť do krajín, odkiaľ bola v minulosti pre vysoké náklady presunutá do lacnejších krajín, pretože cena pracovnej sily vo výrobe už nebude hrať rolu. Už teraz sme svedkami toho, že časť fabrík sa vracia do domovských krajín.

Vzhľadom na to, že počet robotov sa len za obdobie r. 2009 – 2015 zvýšil štvornásobne a prakticky celý slovenský export tvorí priemyselná výroba, ktorá môže byť perspektívne nahradená robotmi, mala by u kompetentných začať blikať červená kontrolka.

V horizonte niekoľkých desaťročí môžu politici čeliť mase nezamestnaných a mase chudobných dôchodcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodkové sporenie