Thatcherovej duch

Ešte v apríli viedli britskí konzervatívci nad labouristami rozdielom 20 percent a zdalo sa, že o víťazovi volieb je definitívne rozhodnuté. Na rozhádaných labouristov pod vedením J. Corbyna by nikto nestavil ani deravý groš.

23.05.2017 07:30
debata (5)

Minulý týždeň však T. Mayová predstavila volebný program toryovcov a začali sa diať veci. Podľa posledných prieskumov sa labouristom podarilo znížiť náskok na rozdiel 9 percent (44 % vs 35 %). Čo sa stalo, čo tak razantne otočilo nálady v britskej spoločnosti?

Mayová si bola taká istá víťazstvom, že prišla s antisociálnym návrhom, za ktorý by sa nemusela hanbiť ani M. Thatcherová. Navrhovanou „daňou z demencie“, podľa ktorej by si občania vlastniaci majetok nad 100-tisíc libier sami hradili starostlivosť o prestarnutých príbuzných trpiacich demenciou, to však konzervatívci poriadne prehnali.

Vzhľadom na to, že väčšina britských domov má väčšiu hodnotu ako 100-tisíc libier, by to znamenalo, že drvivá väčšina týchto ľudí by sa musela zo svojho domu vysťahovať a nehnuteľnosť predať. To vystrašilo najmä starších voličov, ktorí patria k voličskému jadru toryovcov.

Hoci Mayová zaradila spiatočku a svoj návrh zmiernila, oheň už bol na streche. Navyše sa ukázalo, že konzervatívci v snahe odviesť pozornosť od škandálu začali nakupovať reklamu na Googli s cieľom zabrániť ľuďom, aby sa dostali ku kritickým informáciám, čo ich pravdepodobne poškodí ešte viac.

Hoci labouristi upozorňujú, že problémom nie je iba spomínaná „daň z demencie“, ale že toryovci od r. 2010 celkovo zosekali sociálne dávky o 4,6 mld. libier, náskok konzervatívcov je stále veľký a pravdepodobnosť, že urobia ďalší lapsus, malá.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová