Systém bez hlavy

Roky hovoríme, že na zásadnú zmenu slovenskej justície nepostačí zhodiť z trónu jedného človeka. Dupľom, keď k jeho najvýznamnejším „odkazom“ patrí neviditeľná sieť sudcov, ktorí si vzájomne idú na ruku a ktorí na prvé miesto kladú svoje vlastné záujmy. Prečo by sme sa teraz mali čudovať, keď sa ukazuje, že sme mali pravdu?

24.05.2017 20:00
debata (4)

Súdna rada nie je parlament, do ktorého sa voľbami úplne prirodzene dostávajú aj politickí nováčikovia, amatéri či občas aj riadne bizarné postavičky. Je to vrcholný orgán súdnictva u nás, ktorý má osudový vplyv na celkové smerovanie justície.

Harabin by nikdy nedokázal zosobňovať nespravodlivú spravodlivosť, nebyť sudcov, ktorí rozhodovali očividne nespravodlivo.

Jeho členovia rozhodujú o tom, kto bude novým sudcom a na akom súde a v akej funkcii bude pôsobiť. Rozhodujú o tom, ktorý sudca bude potrestaný a za čo alebo dokonca odvolaný. Niet miesta pre nováčikov či amatérov. Členov Súdnej rady volia ostatní sudcovia, nie okolitý laický plebs.

Každý zvolený člen Súdnej rady má za sebou roky sudcovskej práce. Ťažké je teda poslúchnuť frázy typu: nech najprv ukážu, čo je v nich. Už ukázali (i keď, pravdaže, nie sami). Vidno to na nízkej dôvere, akej sa justícia teší medzi občanmi. I na tom, ako pomaly sa prebojúvajú zmeny k lepšiemu.

Nejde teraz o to za každú cenu škandalizovať jednotlivcov. Keď však zo združenia, ktoré roky volalo po náprave a vzdorovalo pritom cárskym manierom Štefana Harabina, neprejde do Súdnej rady ani jeden navrhovaný kandidát, zatiaľ čo združeniu, ktoré roky držalo Harabinovi chrbát a navrhovalo ho za predsedu Najvyššieho súdu ešte i pred tromi rokmi, prejdú kandidáti všetci, je očividné, ako sú tu karty rozdané.

Jedna vec je pritom samotná osoba Štefana Harabina: na nej je len zreteľne vidno rozdiel filozofií Združenia sudcov Slovenska, ktoré vo voľbách do Súdnej rady uspelo, a združenia Za otvorenú justíciu, ktoré neuspelo.

Sú tu však dôležitejšie veci, ktoré podporovatelia Harabina vždy zosobňovali: justícia ako uzatvorený klub nedotknuteľných, ktorý ničomu nevenuje viac energie, ako obrane svojich materiálnych privilégií. Klub, ktorý si nárokuje právo vykladať tak, aby bol vždy v prvom rade uspokojený ich osobný a skupinový záujem.

Harabin by nikdy nedokázal zosobňovať nespravodlivú spravodlivosť, nebyť sudcov, ktorí rozhodovali očividne nespravodlivo. Nikdy by si netrúfol byť taký arogantný, keby nevedel, že má za sebou ľudí, ktorým taký stav vyhovuje a ktorí ho podržia. Nie preto, že by ho milovali, ale preto, lebo bol zárukou, že sa nič podstatné nezmení.

Takýto systém dokáže dobre a dlho fungovať aj bez hlavy. Je dosť možné, že sme toho práve svedkami. V Súdnej rade budú pôsobiť aj sudcovia, ktorých názory na smerovanie justície sú v lepšom prípade neznáme, v horšom ich preukázali svojou nadprácou pre niekdajšieho cára. Obmena Súdnej rady ešte nie je kompletná. Všetko ešte nie je stratené. Všeličo však bude zrejme ťažšie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada