Euro je dobrý projekt

To sme si vypočuli rečí o rôznej mentalite národov, tradíciách či vrtochov tých a oných.

30.05.2017 12:00
debata

Euro toho za posledné roky neoprávnene schytalo dosť. Vraj nemôžu mať jednu menu ľudia na juhu, v strede aj na severe Európy. Každý vraj hospodári inak, a tak musí mať svoju menu. Kritika sa zdala niekomu aj oprávnená. Niečo na tom, samozrejme, je.

Lenže malé nevýhody sa zveličujú a prerastá to do veľkej demagógie. Je to niečo podobné ako pri tvrdení, že s eurom prišlo zdražovanie. Fakty nepustia. Ceny rástli pri prechode na euro málo alebo vôbec. Preháňať, samozrejme, možno aj pri pomenovaní výhod spoločnej meny. Ani tu však fakty nepustia. Výhody eura v skutočnosti výrazne prevyšujú nevýhody.

Každý si pamätá problémy s výmenou peňazí pri vycestovaní za hranice. Teraz je to pri ceste do Rakúska jednoduché a podobne to vnímajú aj turisti, ktorí zo Západu prichádzajú na Slovensko. Tiež investori označujú euro len a len za výhodu a aj vďaka tomu sa na Slovensku postavili nové fabriky. Kým v minulosti bol problém získať prácu, teraz je jej dosť (aj keď zatiaľ najmä v regiónoch, kde sa z eurofondov postavili diaľnice…) a diskusia sa posunula k téme rastu platov.

Euro zažíva najlepší rok za dekádu. Česi, Poliaci či Maďari pri prijatí eura zaváhali a teraz sa budú možno snažiť dobehnúť zmeškaný vlak. Vidia, že pri hlbšej integrácii v EÚ môžu zostať na vedľajšej koľaji. Bez eurofondov by sa zastavili investície do infraštruktúry. Slovensko môže zo svojej súčasnej pozície vyťažiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna